‘A historic day. Cutting the ribbon, made my dream come true.’

Tweeëntwintig april was een belangrijke en feestelijke dag voor Stichting Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst (GKMT). Op die dag werd de vakschool overgedragen aan het Zambiaanse landbouwministerie. GKMT laat zo zien dat projecten succesvol afgerond kunnen worden, ook tijdens een pandemie. Yvonne van Driel (Partin) sprak met voorzitter Ton Korsten-Korenromp: “Ik ben heel blij dat we de school nu overgedragen hebben.”

Op 22 april werd het George Korsten Vocational Training College (GKVTC), het GCMF-guesthouse en het OVC-project (project voor kwetsbare kinderen) in aanwezigheid van de Zambiaanse minister Michael Katambo officieel overgedragen aan het Ministerie van Landbouw. Het Zambian College of Agricuture (ZCA) Monze zal de boel runnen. In haar speech die voorzitter Ton Korsten-Korenromp op deze feestelijke dag uitsprak, verwoordt ze het zo: “A historic day. Cutting the ribbon, made my dream come true.”

In 2009 ontstond de droom voor een instituut voor beroepsonderwijs. Samen met haar, nu overleden, man George zag ze dat er voor jonge mensen in Mpongwe weinig kansen waren, terwijl er wel een tekort aan vakmensen bestond. Ze vroegen zich af of het opzetten van een dergelijk trainingscentrum voor kinderen uit arme gezinnen mogelijk was. Een college met bibliotheek, praktijkruimtes, een boerderij en sportaccommodaties waar jongeren intern kunnen verblijven en een vak leren. Het leek een erg ambitieus plan, maar in 2011 werd met de bouw van de school begonnen en in 2014 gingen de eerste cursussen van start. De school kreeg de naam George Korsten Vocational Training College ter nagedachtenis aan haar man.

Overdracht in vertrouwen
Korsten-Korenromp had er een dagtaak aan. Zij wil nu haar werk voor de stichting afbouwen. Bovendien was vanaf het begin de gedachte dat de projecten lokaal gedragen moesten worden. “Het is altijd de bedoeling geweest om de projecten over te dragen aan lokale instanties. Ik ben daarom heel blij dat we de school nu overgedragen hebben.” Het vertrouwen in ZCA Monze is groot. “Het afgelopen jaar heeft ZCA Monze laten zien dat zij de zaken professioneel aanpakken. In september 2020 zijn 69 studenten gestart en nu is er voor de instroom in september 2021 al een wachtlijst.” Maar die overdracht ging niet vanzelf. Ook het Zambiaanse bestuur moest akkoord gaan. En daarbij moesten alle papieren en agenda’s op tafel. En dat bleek niet altijd makkelijk. Maar nu is het dan zover. Een mijlpaal!

Bij de heuglijke happening op 22 april waren ZNBC, de nationale televisie en veel lokale pers aanwezig. Lees hier de speeches die Ton Korsten-Korenromp en Michael Katambo gaven op deze bijzondere dag.

 

Meer weten over het George Korsten Vocational Training College? Klik hier

Tekst: Yvonne van Driel
Foto’s: Stichting Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst (Zambia)