Advies en hulp bij de bouw Calabash cisterne

Wereldwijd kennen veel mensen waterproblemen. Opvang en opslag van regenwater kan dan een goede oplossing zijn in landen waar voldoende regen valt. Zo’n dertig jaar geleden ontwikkelde Paul Akkerman de Calabash cisterne. Sindsdien zijn er vele tanks gebouwd in verschillenden landen. De Gevulde Waterkruik biedt hulp om deze opvangtanks in jullie projecten te realiseren. Download de handleidingen, vraag de training aan of vraag om advies. 

Wat is de Calabash cisterne
De cisterne is ontwikkeld in Afrikaanse dorpen onder lokale omstandigheden. Door de bolle vorm van de bodem is er een evenwichtig krachtenverdeling in de cementen wand en de wapening. De verbinding tussen bodem en wand is ook sterk. De kosten voor de bouw zijn laag. De tank is te bouwen met materialen die op iedere Afrikaanse markt te verkrijgen zijn: cement, staaldraad, kippengaas en een kraantje. De tank is makkelijk te onderhouden. En niet onbelangrijk: het water in de tank bederft niet en blijft van goede kwaliteit.

Handleidingen
Van het bouwproces zijn handleidingen gemaakt. Deze manuals – in het Portugees, Engels en Frans – zijn te bestellen op degevuldewaterkruik.nl. De handleiding kost € 5,- plus verzendkosten.

Trainingen
De formule van het trainingsprogramma is dat het organiserende project 2 ervaren trainers uit Guinee-Bissau, Congo, Nigeria of Kenia uitnodigt (op hun kosten) om hun eigen mensen te trainen. Een vertegenwoordiger van De Gevulde Waterkruik is zo nodig aanwezig (op eigen kosten van DGW) om de lokale organisatie bij te staan en de kwaliteit van de cursus te waarborgen (supervisie).

Financiering
Na de training is DGW bereid 10 Calabash cisternen van 5000 liter te financieren om de lokale verbreiding te steunen en de nieuw opgeleide metselaars praktijk ervaring te laten opdoen.

Mochten jullie geïnteresseerd zijn in samenwerking of een training willen organiseren in jullie projectgebied, neem dan contact op met Paul Akkerman (info@degevuldewaterkruik.nl) of Han Heijnen (hanheijnen@gmail.com).

Meer informatie op De Gevulde Waterkruik en/of lees meer over de samenwerking tussen Partin en DGW: Calabash