Abakoula Argalaless: ‘Een beetje activisme kan geen kwaad’
‘De Partindag biedt stichtingen de gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen, met als doel hun projecten effectiever te maken in de landen waar zij actief zijn.’ Zo vat Abakoula Argalaless (Stichting Aman-Iman) de Partindag samen. Hij schreef een verslag van de Partindag op 2 november in Nijkerk. Vanuit zijn verwachtingen en observaties is het meer dan een bijzonder verslag. Argalaless is vanaf het eerste uur betrokken bij Partin. En elk jaar kijkt weer naar uit de Partindag. Ook al moet hij er vroeg voor uit de veren. Lees hieronder wat hij over de dag blogde. ‘Een beetje activisme kan geen kwaad’
Op zaterdag 2 november 2024 was het weer tijd voor de jaarlijkse Partindag, een evenement dat ik met veel enthousiasme bijwoon. Deze keer begon mijn dag vroeg, met een rit naar Heerlen om de secretaris van de Stichting Aman-Iman op te halen.
Water is leven
De Stichting Aman-Iman, opgericht in 2007 en onder mijn voorzitterschap, is een particulier initiatief dat zich richt op het verbeteren van de levensstandaard van de inwoners van Inadadougoum in Niger en de omliggende gebieden. We faciliteren essentiële middelen zoals drinkwater, landbouw, onderwijs en medische voorzieningen. De naam ‘Aman-Iman’ betekent ‘water is leven’ in het Tamacheq, mijn moedertaal.
Partin, de organisatie achter de Partindag, behartigt de belangen van in Nederland gevestigde particuliere stichtingen die zich inzetten voor ontwikkelingsprojecten in landen in het globale zuiden. De Partindag biedt deze stichtingen de gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen, met als doel hun projecten effectiever te maken in de landen waar zij actief zijn.
Partindag is ontmoeting
De bijeenkomst is altijd bijzonder informatief en inspirerend. Het is de moeite waard om vroeg op te staan en de reis te maken, iets wat ik elk jaar doe. Na afloop keer ik altijd terug met een hoofd vol nieuwe ideeën en inzichten.
Een aspect dat ik bijzonder waardeer aan de Partindag is de kans om wijze en ervaren mensen te ontmoeten. Ongeveer 70 tot 80% van de bezoekers is ouder dan 60 jaar. Het is opmerkelijk om te zien hoe deze mensen, die in de fase van hun leven zijn waarin ze van hun pensioen zouden kunnen genieten, ervoor kiezen om zich in te zetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van anderen. Vaak gaat het om kleine veranderingen in denken die een positieve impact kunnen hebben op de hele gemeenschap.
De Partindag biedt een scala aan interessante workshops en lezingen over diverse thema’s binnen de ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar was er een lezing van de heer Jan Pronk, voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking, die zeer boeiend was. Hij sprak over de huidige staat van ontwikkelingssamenwerking en hoe politieke besluitvorming van invloed is op de besteding van ontwikkelingsgelden in 2024. Het was een waardevolle ervaring om zijn inzichten te horen.
Na de lezing had ik de gelegenheid om met de heer Pronk in gesprek te gaan. Ik stelde hem vragen over het controversiële plan van Engeland om uitgeprocedeerde vluchtelingen naar Rwanda te sturen, ongeacht hun afkomst, en hoe hij daarover dacht in het kader van ontwikkelingssamenwerking.
Een beetje activisme
De workshops waren eveneens leerzaam en verrijkend. Een workshop die ik bijwoonde, ging over NGO’s en activisme. Het was een verfrissende ervaring en ik waardeer het dat Partin dergelijke onderwerpen durft te agenderen.
Ik herinner me mijn eerste deelname aan de Partindag, zo’n 15 jaar geleden. Toen ik deelnemers vroeg of zij contact probeerden te leggen met de overheden in de landen waar zij actief waren, waren de reacties vaak vol ongeloof. Veel mensen hielden afstand van de lokale overheden, uit angst voor corruptie en wanbeheer.
Sinds de oprichting van de Stichting Aman-Iman heb ik mensen altijd aangemoedigd om zowel lokale als nationale overheden te betrekken bij hun projecten. Het is cruciaal dat deze overheden hun verantwoordelijkheden nemen in het verbeteren van de levensstandaard van hun bevolking. Uiteindelijk zou ons werk als particuliere initiatieven niet nodig zijn als de overheden hun rol serieus namen.
Nieuwe benadering
Nu, 17 jaar later, zie ik positieve veranderingen binnen de particuliere initiatieven. Er is een groeiend aantal organisaties dat zich actief richt op het aanspreken van overheden op hun verantwoordelijkheden. Dit is een aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkelingssamenwerking op kleinschalig niveau.
De tijd is rijp voor een nieuwe benadering van ontwikkelingssamenwerking. Zoals de heer Jan Pronk aangaf, is het essentieel dat we ons aanpassen aan de nieuwe realiteit. Een beetje activisme kan geen kwaad; we moeten durven om overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheden, altijd in het belang van de bevolking die wij trachten te helpen.
Met vriendelijke groet en tot de volgende Partindag,
Abakoula Argalaless
Voorzitter van Stichting Aman-Iman (Water = Leven)
Lees hier meer over Stichting Aman-Iman (Water = Leven).
Tekst: Abakoula Argalaless Foto: Partin
Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heeft u ook een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.