ActieMaroc bundelt daadkracht van kleine goede doelen

Op dit moment telt Marokko ruim 3000 doden en vele gewonden na de aardbeving van 8 september. Alleen al in de bergachtige provincie Taroudant zijn ruim 450 mensen om het leven gekomen. Verschillende Nederlandse en Belgische organisaties die actief in Marokko hebben de handen ineengeslagen om in de afgelegen bergdorpen hulp te bieden. Eén daarvan is Stichting MoralCompassNL. Yvonne van Driel sprak met Malika Azammad, oprichter van de stichting. “Hele dorpen zijn weggevaagd. We moeten onze krachten bundelen.” Daar waar kleine goede doelen groot in zijn.

Nu noodhulp straks werken aan duurzaamheid en zelfredzaamheid

Malika Azammad staat dagelijks in contact met de mensen in het getroffen gebied. “Marjolein Mosmans, een goede vriendin van onze stichting, was zelfs net na het moment van de verschrikkelijke ramp op locatie. Samen met Latif Laaouina van Marlucia Travel en Omar El Mellouli bezocht zij verschillende getroffen dorpen. Omar woont daar en kent het gebied dus goed. Hij is contactpersoon van Stichting Lijn 1. Wat zij zien, breekt onze harten.”

Oogverslag
Zo bericht Mosmans (Help Local with Love) in een videoboodschap dat hulp langzaam op gang komt. Na vier dagen komt ze pas hulpverleners tegen. Het dorp waar ze verblijft is ver weg. Het berggebied daarachter is moeilijk bereikbaar. Ze vertelt dat inwoners van 3 dorpen bijeen zijn. Hun dorpen zijn totaal weggevaagd. In dat opvangkamp worden ook gewonden verzorgd. Mensen slapen onder de sterren. Zelf sliep ze ook een paar nachten in de buitenlucht. Op Facebook schrijft ze: ‘Vannacht onder de blote hemel geslapen tussen de vrouwen van het dorp. Ik was gast, dus kreeg het matras, de meesten, ook de kinderen, sliepen op dekens op de grond. Vandaag 4 dorpen bezocht en verhalen gehoord. Nu net het verhaal van een volkomen verwoest dorp.’

Ze filmen wat ze zien en tegenkomen. Marokkanen die familieleden en anderen te hulp schieten. Ze geven eten, kleding en tenten. Maar verzucht Marjolein in een videoboodschap: ‘Het is zo veel. En er is zo veel hulp nodig. Respect voor de bevolking van Marokko.

ActieMaroc
Op de dag na de aardbeving is Stichting MoralCompassNL al direct een actie in Nederland en België gestart. Omdat Malika Azammad het gebied zelf niet zo goed kent, zocht ze contact met andere organisaties. “Agadir is de regio waar MoralCompassNL actief is. En de getroffen gebieden in Aulouz en Taroudant liggen op zo’n 3 uur rijden vanaf Agadir. Daarom heb ik meteen actie ondernomen en de samenwerking opgezocht met organisaties die de regio wel goed kennen. Zo werkt Stichting Lijn 1 wel in het rampgebied. Zij zetten in op noodhulp. En die hulp is dus ook hard nodig. De stichting deelt zo veel mogelijk tenten uit aan dakloze dorpsbewoners. Want het is nu al koud in de avond- en ochtenduren. Terwijl de winter nog moet beginnen.”

Daarom werd de inzamelingsactie ActieMaroc #aardbeving gestart. Daaraan doen naast Stichting MoralCompassNL en Stichting Lijn 1 ook Red de Oase in M’Hamid, The Bohemian Jungle, Marlucía Travel, Travel Magical Morocco, Riad the Bohemian Jungle en Help Local with Love aan mee. Het bundelen van die krachten levert meer inzicht en daadkracht op. Azammad: “Door de samenwerking tussen deze organisaties hebben we meer zicht op wat er nodig is. En wat er nog moet gebeuren. Ieder zet zijn of haar talent en netwerk in.”

Perspectief
Ze vervolgt: “Voor nu wil ik eerst de organisaties die noodhulp kunnen geven de kans geven om hun werk uit te voeren. En als zij met de noodhulp klaar zijn, ga ik met MoralCompassNL en de samenwerkende maatschappelijke organisaties starten met de structurele zorg die dan nodig is. We werken aan duurzaamheid en het vergroten van zelfredzaamheid zodat de mensen ook op langer termijn geholpen worden.”

Er wordt dan eerst gekeken wat nodig is om de bewoners in het getroffen gebied zo snel mogelijke weer perspectief te bieden. Nu gaan kinderen niet naar school. Mensen leven buiten en kunnen niet werken. Veel jongeren werken in de toerismesector in Marrakesh en Agadir en ondersteunen daarmee hun familie in het berggebied. Ook Marrakesh is getroffen door deze natuurramp, maar minder. Azammad legt uit: “De gevolgen op langere termijn zijn dus nog niet te overzien. De sociaal en economische gevolgen zullen groter zijn dan we ons kunnen indenken. We maken ons daar al zorgen over. Hoe kunnen we de werkgelegenheid weer op gang brengen? Hoe kunnen we de scholen weer open krijgen? Hoe kunnen we de kinderen weer onderwijs bieden? En vooral: hoe kunnen we financieel bijdragen?”

Steun
Dat is straks, nu eerst directe hulp. De vele dakloze dorpsbewoners in de berggebieden moeten een veilige en beschutte plek hebben om te overnachten. Steun daarom ActieMaroc #aardbeving. Dat kan door geld te doneren via de betaallink bunq.me/StichtingMoralCompassNL of via de website moralcompassnl.com/donations/help-marokko-na-de-aardbeving/.

 

Tekst: Yvonne van Driel | Partin | 18 september 2023Foto: Marjolein Mosmans | Help Local with Love

 

Hoewel kleinegoededoelen.nl geen crowdfundingsplatform is, besteedt Partin regelmatig aandacht aan bijzondere (noodhulp)acties. Want de kracht, de directe aanpak en de grote betrokkenheid van kleine goede doelen in de (getroffen) gebieden verdient aandacht.

MoralCompassNL is lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.