Aisha en Moses vertellen over het coronavirus

‘Aisha en Moses zijn buiten aan het spelen. Normaal zouden ze op school moeten zijn maar die is nu dicht. De leraar heeft verteld over een ziekte die iedereen over de hele wereld kan krijgen.’ Zo begint het verhaal Aisha en Moses samen sterk tegen het coronavirus! In duidelijke en eenvoudige taal legt Aisha aan Moses uit wat het coronavirus is. Dit gratis kinderboek – ook in het Engels, Kiswahili, Chichewa en Chishona –  is een co-productie van Partinlid Dutch Tanzania Foundation (voorheen Peramiho) en Jan & Ko. Een mooi voorbeeld van wat kleine goede doelen doen tijdens deze coronapandemie.

Samenwerking op afstand
Monique Derrez, voorzitter van Dutch Tanzania Foundation, verblijft momenteel in Kenia. In quarantaine en lockdown. Maar stil zitten doet ze niet. Zij kwam er namelijk achter dat er weinig tot geen informatieve kinderboekjes beschikbaar waren waar kinderen in Kenia en Tanzania zich in konden herkennen. En daar wilde ze wat aan doen. Ze ging aan de slag en nam contact op met Els van Hemert en Mieke Linssen van Jan & Ko | creatief in onderwijs. Samen met Aisha & Friends resulteerde dat in mooie en informatieve lees- en luisterboeken in het Engels, Kiswahili en in het Nederlands.

Vanuit Nederland werd nauw samengewerkt met enkele lokale partners in Kenia en Tanzania. Want, schrijven de makers, ze wilden niet gewoon een vertaling van het Nederlandse boekje maken maar een aangepaste versie waarin kinderen in Kenia en Tanzania zich konden herkennen. Auteur Els van Hemert: “We hopen dat ons boekje ouders en/of verzorgenden in Afrika helpt de kinderen op een kindvriendelijk en aantrekkelijke manier te informeren over corona.”

Het boek
‘Want hoe praat je met jonge kinderen over de coronacrisis? Het coronavirus heeft ons hele dagelijkse leven in korte tijd ingrijpend veranderd en we weten nog niet hoelang dit nog duurt. We zijn er allemaal veel mee bezig en ook voor kinderen is het soms onduidelijk en spannend.

Het boekje Aisha en Moses samen sterk tegen het coronavuris! vertelt wat een virus is, wat we ertegen moeten doen en geeft woorden aan gevoelens van onzekerheid bij kinderen. Het is spannend, soms een beetje verdrietig maar vooral oplossingsgericht. De richtlijnen komen op een begrijpelijke manier aan bod en geeft uitzicht op betere tijden.

Het boekje is ook geschikt om (kinderen van) nieuwkomers in Nederland, die de taal nog niet (geheel) machtig zijn, te informeren over het coronavirus, de ernst van de situatie en het doel van de genomen maatregelen.’

Downloaden van de verschillende gratis versies kan via Dutch Tanzania Foundation, via Aisha & Friends of via Jan & Ko| creatief in onderwijs.