‘ANAMIKA’ schrijft al 20 jaar – nu zijn haar India belevenissen gebundeld

Twintig jaar geleden ging Annemieke van den Broek naar India. Ze maakte een reisverslag van die eerste kennismaking met het land dat ze daarna vaker bezocht. Ze richtte Stichting Kindia op. En ze bleef schrijven. Nu heeft ze al die verhalen gebundeld. ‘ANAMIKA 20 jaar India belevenissen‘. Hoewel dat nooit de bedoeling was.”Ik schreef de verhalen op de momenten dat ik recht in mijn hart geraakt werd.” Maar ze kreeg steeds vaker de vraag of haar verhalen gebundeld gingen worden. “Na 20 jaar leek me dat een mooi moment.” Yvonne van Driel (Partin) vroeg waarom.

Annemieke, je boek heet ‘ANAMIKA 20 jaar India belevenissen’. Ik kan me voorstellen waar ANAMIKA vandaan komt. Wat is het verhaal erachter?

“Niet meer of minder dan dat dit de manier is waarop ze in India mijn naam Annemieke uitspreken. De kinderen plakken daar nog ‘akka’ of ‘sister’ achter, wat ‘oudere zus’ betekent.”

Je kondigt je boek aan met de woorden ‘Mijn bijdrage aan een betere wereld is een druppel op de gloeiende plaat. Tot het moment dat ik weet over wie het gaat.’ Wat wil je hiermee zeggen?

“Zo af en toe krijg ik de opmerking: ‘Wat je doet is toch maar een druppel op de gloeiende plaat? Voor mij voelt het allesbehalve zo. Omdat ik de kinderen echt ken. Behalve dat ik hun verdrietige achtergrond ken, weet ik ook wie ze zijn, ken ik hun karaktertjes, zie ik welke talenten ze hebben, wat ze leuk vinden om te doen en waar ze plezier uit halen. Zo’n druppel op de gloeiende plaat is voor mij een kind in nood dat dankzij mijn hulp en dat van Kindia, want ik doe het niet alleen, een opleiding kan volgen en daardoor een betere toekomst tegemoet gaat. Dat kan ik geen druppel op de gloeiende plaat noemen. Dat gaat om een mensenleven dat net zoveel waard is als het jouwe en het mijne en net zoveel liefde en kansen verdient.

En daarover heb je al die jaren, 20 jaren lang, geschreven. Hoe was dat om terug te lezen?

“Na mijn reizen nam ik regelmatig de tijd om alles nog eens rustig na te lezen, inclusief de vele leuke en positieve reacties van familie en vrienden die mijn reisverslagen lazen. Het blijft mooi om op deze manier alles te kunnen herbeleven, want lang niet alles heb ik kunnen onthouden.”

Wat viel je het meest op in al die verhalen?

“Dat ondanks de impact van vele moeilijke en verdrietige situaties, de vermoeidheid, het ontbreken van luxe en de soms lastige klimaatomstandigheden, de liefde en dankbaarheid van de kinderen alles overwint.”

Wat heb je er, na het teruglezen, het meest van geleerd?

“Dat hoe moeilijk een uitdaging ook is, je door je door te zetten en stap voor stap de hordes te nemen je prachtige doelen kunt behalen. Dat geldt voor mijn eerste halfjaar in India waarin ik enorme heimwee en veel ziek zijn heb weten te overwinnen, als ook voor de doelen die we met Stichting Kindia voor ogen hadden en hebben.”

Hoe selecteerde je de verhalen om er een boek van te maken?

“Er heeft niet echt een selectie plaats gevonden. Dit zijn zo goed als alle ervaringen die ik gedurende mijn India reizen op papier zette om met het thuisfront te delen.”

Wat was de reactie van het ’thuisfront’?

“Het thuisfront zijn vooral familie, vrienden en kennissen. Zij lazen deze verhalen tijdens mijn periodes in India. Vaak kreeg ik hartverwarmende reacties, met name op mijn beeldende manier van schrijven. Steeds vaker vroeg men mij wanneer ik al mijn verhalen toch eens ging bundelen. Na 20 jaar leek me dat een mooi moment.”

Wat wil je bereiken met deze verhalenbundel?

“Mijn reisverslagen schreef ik voor mezelf, mijn familie, vrienden en iedereen in mijn omgeving die zich op welke manier dan ook betrokken voelde bij mijn reizen naar India, met me mee is gereisd of hart heeft voor onze Stichting Kindia.”

Er zijn andere bevlogen wereldburgers die ook hun ervaringen in een boek verzameld hebben. Wat maakt jouw boek zo uniek?

“Dat mijn verhalen in de kern nooit bedoeld zijn om een boek van te maken, maar dat ze geschreven zijn op de momenten dat ik recht in mijn hart geraakt werd. Mijn doel was om mijn gevoel te kunnen delen en mijn naasten mee te kunnen laten beleven. Dat dat zoveel jaren met verhalen zouden worden, had ik vooraf nooit kunnen bedenken.”

Hoe en waar kunnen mensen jouw boek kopen?

“Ik heb het boek in eigen beheer uitgegeven, dus alleen via rechtstreekse bestelling bij mij.

Stuur een mail naar avandenbroek@kindia.nl of info@kindia.nl. Dan komt het boek jouw kant op.”

Dank je wel Annemieke.

 

Meer informatie over het boek is te vinden op kindia.nl/2024/08/11/11-augustus-2024-20-jaar-india/

 

Annemieke van den Broek is oprichter en voorzitter van Stichting Kindia – Kind in India. De stichting zet zich in voor een betere toekomst van straatkinderen en kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap in India. Ga naar Stichting Kindia voor meer informatie.

Lees ook In de schijnwerper: Stichting Kindia kent elke ‘druppel’ bij naam

Stichting Kindia is lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.

 

Foto's: Annemieke van den Broek/ Stichting KindiaTekst: Yvonne van Driel | Partin | 20 augustus 2024