Avond van solidariteit in actie versterkt MoMo Movement

Het MoMo Education digitaal wereldburgerschapsprogramma is een programma dat meer bekendheid verdient. Het programma draait om kinderrechten in de digitale wereld. Daarom organiseert MoMo Education een charity evenement. Om zo meer mensen bewust te maken. En te bewegen mee te doen. Zeg maar solidariteit in actie. Of zoals Julia Strijland het zegt. ‘Door solidariteit in actie vormen we samen een sterke MoMo Movement, die opkomt voor kinderrechten in de digitale wereld.’ We spraken haar over het evenement dat op 3 juli in Amsterdam georganiseerd wordt.

Julia, wat is het charity evenement ‘Solidariteit in actie’?

“Het charity evenement is een gratis event rondom ‘Kinderrechten in de Digitale wereld’ ter ondersteuning van de Stichting Sister Schools en het MoMo Education digitaal wereldburgerschapsprogramma. Het is dé gelegenheid om te netwerken in een ontspannen en fijne sfeer en gelijkgestemden te ontmoeten met hart voor solidariteit en onderwijs.

Het doel van de avond is om meer bewustwording te creëren rondom de noodzaak van programma’s zoals het MoMo Education burgerschapsprogramma om daarmee digitaal onderwijs een kans te geven op scholen in ontwikkelingslanden. En om leerlingen in Nederland een breder perspectief te geven en hen in staat te stellen zich solidair te tonen met de leerlingen van hun zusterscholen.

We roepen op om op te komen voor kansengelijkheid, diversiteit en inclusie in het onderwijs. Dat is je hard maken voor kinderrechten in onze mondiale en digitale wereld.”

Vertel eens wat meer over het programma?

“Docent Thijmen Sprakel, bekend van zijn edukitchen kanaal, wordt geïntroduceerd als ambassadeur van MoMo. Daar zijn we heel blij mee. Is toch wel een bijzonder moment op de avond.

De avond wordt geopend door Sandra Doevendans. Zij is lid van het dagelijks bestuur. Presentatie is in handen van Hannah Phipps. Hannah is docent met internationale werkervaring.

De jonge getalenteerde sopraan-zangeres Ana Balestra, begeleid door Maurice Lammerts van Bueren op piano, verzorgt de muzikale omlijsting. De avond krijgt een Keniaanse sfeer met Collins Lidede als ervaringsdeskundige onderwijs in Kenia en met zijn favoriete playlist. Collins is bestuurslid van Sister Schools.

Tot slot zal het Manifest van de MoMo Movement worden gepresenteerd met een oproep in geld, netwerk of in tijd een bijdrage te leveren aan de missie van de stichting.”

Je riep al op om op te komen voor kinderrechten in deze digitale wereld. Wat wil je met het evenement nog meer bereiken?

“We zijn best ambitieus. Zo willen we een groter netwerk creëren van waaruit we concrete acties kunnen organiseren rondom solidariteit in het onderwijs.

We willen een robuustere en duurzamere basis creëren voor de stichting. Met voldoende middelen om de teamleiders een bescheiden vergoeding te kunnen betalen en het digitale platform en het educatieve product verder door te ontwikkelen.

En we willen mensen bewust maken dat de maatschappelijke crises waarin we ons bevinden alleen opgelost kunnen worden met investeren in goed onderwijs. Want goed onderwijs betekent een open informatievoorziening voor alle kinderen, heldere inzichten rondom AI (artificiële intelligentie, red) in het onderwijs, duidelijke lessen op het gebied van fake- en nepnieuws en propaganda via social media.

Goed onderwijs betekent ook een duidelijk beeld over ‘hoe we leren’, ‘waarom en wat we leren’, en dat afhankelijk van waar je onderwijs krijgt of geeft je daar andere ideeën over hebt, die het waard zijn om gedeeld te worden.”

En ze gaat verder: “Goed onderwijs heeft oog voor en maakt ruimte voor diversiteit en inclusie, en zorgt voor een directe aansluiting met de omgeving (de buurt). Goed onderwijs zet aan tot samenwerking en solidariteit, gaat polarisatie tegen en gebruikt creatieve werk- en denkprocessen om kinderen te helpen in hun ontwikkeling naar actieve wereldburgers, die vanuit optimisme en vertrouwen elkaar weten te vinden.”

MoMo Education heeft al vaker publieksevenementen georganiseerd. Nu is de opzet groter. Wat zijn de uitdagingen daarbij?

“Er is nu ruimte voor 100 gasten. Die te bereiken is nog best lastig. Ieder jaar breiden we ons netwerk uit en leren mensen onze organisatie beter kennen. Maar het liefst zouden we ook organisaties zoals de VNG, Amnesty, Kinderombudsman, Unesco en de overheden, zoals ministerie van OCW en internationale samenwerking gerepresenteerd zien. Ook is het is vooralsnog lastig om mensen van schoolbesturen die nog geen zusterschool zijn te enthousiasmeren naar onze avond te komen.”

MoMo Educaion organiseert dit event nu alleen, maar werkt wel samen met andere organisaties. Wat heb je daaruit geleerd en geef je andere organisatoren van vergelijkebare events mee?

“Werk hard. Geloof in je doel en je aanpak. Enthousiasmeer en werk samen met zoveel mogelijk gelijkgestemden. Alleen kom je niet ver.”

Julia, tot slot, kun je in een zin aangeven waarom mensen jullie event moeten bezoeken?

“MoMo Educatie is solidariteit in actie en met jullie komst vormen we samen een sterke MoMo Movement, die opkomt voor kinderrechten in de digitale wereld.”

Dank je wel, Julia. Succes met de verdere voorbereidingen en het evenement. 

Wat
Charity Event MoMo ‘Solidariteit in Actie’

Wanneer
3 juli | 18:30

Waar
Danzigerbocht 55
1013 AM Amsterdam

Aanmelden
MoMo Annual Charity Event 2024

Informatie
MoMo Education 

Organisator
Momo Education by Sister Schools Foundation

MoMo Education is een vernieuwend onderwijsprogramma van de Sister Schools Foundation. Het biedt een unieke kans aan leerlingen tussen de 10 en 18 jaar om samen te werken met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de welvaart balans. Binnen een veilige online leeromgeving, het Digital Educational Exchange Platform (DEEP). werken leerlingen over culturele en sociaaleconomische verschillen heen aan projecten, die de leeromgeving verbeteren. Sister Schools Foundation is lid van Partin

 

 

Tekst: Yvonne van Driel | Partin | 14 juni 2024
Foto: Momo Edudaction by Sister Schools Foundation