Baby calabash tank ideaal voor handen wassen

Paul Akkerman ontwierp samen met mensen in Guinee-Bissau de calabash watertank en werkte daarna al met meerdere Partinleden samen. Zo werden er wereldwijd al duizenden calebash tanks gebouwd. Nu zet De Gevulde Waterkruik  vooral in op de baby calabash tank. Want door de coronapandemie is handen wassen meer dan ooit van levensbelang. Wilde Ganzen sprak met Paul Akkerman.

Baby calabash
Toen de coronapandemie in maart uitbrak was Paul Akkerman in Kenia. Hij zag hoe moeilijk het is om je handen te kunnen wassen als er geen waterleidingen met kraantjes in de buurt zijn. “Twee jaar terug hadden we al een kleine watertank ontwikkeld voor 90 liter”, legt hij uit. “Ideaal voor het wassen van je handen.” Door de coronapandemie krijgen mensen in Afrika dagelijks voorlichting over het belang van handen wassen. Daardoor nam de vraag naar watertanks enorm toe. “Voordat er een lockdown in Kenia van kracht ging, ben ik teruggevlogen naar Nederland en heb ik samen met metselaar Eerhard Mensink van stichting Ghana Over De IJssel een handleiding geschreven waarmee je zelf zo’n baby calabash kan maken.” Voor deze cisterne heb je veertig kilo cement nodig en vijf meter staaldraad en je maakt hem in een paar uur, gedurende drie dagen.

“Plastic watertanks zijn goedkoper en lichter”, geeft Akkerman toe. “Maar plastic moet worden geïmporteerd en goedkope tanks kunnen door zonlicht gaan barsten. Dan heb je er niks meer aan en zit je met het afval. De baby calabash is duurzaam en gaat wel vijftig jaar mee.” In Guinee-Bissau en Kenia staan nu honderden tanks in ziekenhuizen, apotheken en op markten. “Mensen maken er soms hele kunstwerken van, prachtig om te zien. En ik hoor ook dat er boeren zijn die al een grote calabash hebben en zo’n kleintje bouwen om in huis toegang te hebben tot water.”

Handleidingen in verschillende talen
Geld verdienen aan de calabash is het laatste waar Akkerman aan denkt. “Iedereen kan de cisternen zelf maken. De handleidingen staan op onze site (De Gevulde Waterkruik) in verschillende talen. De kostprijs voor een grote calabash van 5.000 liter is ongeveer 250 euro. Daar komt nog tien procent bij voor de goten en de regenpijp. De baby calabash kost ongeveer 46 euro. We hopen dat zoveel mogelijk mensen zelf aan de slag gaan, zodat we uiteindelijk een miljoen in Afrika hebben staan. Uitrusten is er even niet bij.”

Lees het gehele artikel Het succes van de calabash watertank – Een duurzaam alternatief voor de plastic watertank (Wilde Ganzen)

Foto: De Gevulde Waterkruik (De Gevulde Waterkruik en Ghana Over De IJssel zijn leden van Partin)