Casey Troy Foundation stopt, HospitaalBroeders neemt de vlam over

Vergrijzing is iets waar we niet meer om heen kunnen. Ook kleine goede doelen merken dat. Het vinden van nieuwe bestuursleden is vaak lastig. Maar stoppen is niet altijd een optie. Want dat wat opgebouwd is, is te belangrijk om zomaar te laten verdwijnen. Daarom zoeken goede doelen naar alternatieven. Soms gaat dat organisch. Zoals de ‘fusie’ tussen Casey Troy Foundation en HospitaalBroeders. Met als resultaat het Kinderfonds Yassa. Yvonne van Driel sprak met David Heyer en Pim en Caroline Visser over de vlam die blijft branden.

Op een mistige vrijdagochtend stuur ik mijn auto richting Wijchen. Daar werd Casey Troy Foundation ooit opgezet. Toen Caroline Visser als diaken en coördinator Kerk en Vluchteling werkte en een moeder met een tweeling in huis opnam, zag haar tijdelijke huisgenoot een programma over hulp aan gehandicapte kinderen. Dat wilde zij ook opzetten voor haar moederland Kameroen. Toen er een centrum gebouwd kon worden, werd de stichting opgericht. Nu 15 jaar later, heeft het bestuur besloten ermee te stoppen. En toch weer niet. Want ze gaan op in HospitaalBroeders.

Dat klonk zo ongebruikelijk dat ik er meer van wilde weten. En dus reed ik door de mistvlagen heen naar Wijchen. Ik werd hartelijk verwelkomd met heerlijke stroopwafels van de markt. Ik sprak met Caroline, haar man Pim en David Heyer. Caroline en Pim zijn bestuursleden van Casey Troy Foundation en David is Hoofd Fondsenwerving en Programma’s van HospitaalBroeders Nederland.

Op zoek naar partners
“Een aantal jaren geleden kwam ik HospitaalBroeders tegen op Facebook. Ik volgde ze en heb uiteindelijk contact gelegd met David.” Aan het woord is Caroline. Het bestuur van Casey Troy Foundation was op zoek naar een betrouwbare partner die ook actief in Kameroen was. Door de gewelddadige conflictsituatie en een nare partner in Kameroen was het werk van Casey Troy zoals het was niet meer mogelijk. Het centrum stond in het Engelse gedeelte van Kameroen. Een gebied dat al tien jaar verscheurd is door een gewapende strijd tussen separatisten en het leger.

“Het hele centrum is gewoon verlaten. Het hele dorp is verlaten, iedereen is gevlucht of vermoord. We hadden daar een prachtig centrum, maar dat is gewoon opgegaan in de bush. Daar is niemand meer. Dus wij konden ons werk niet meer doen.” En die situatie zal de komende jaren niet veranderen, is de weinig hoopvolle verwachting.

De toenmalige partnerorganisatie wilde het werk voortzetten in het veilige gebied net over de grens van het Engelstalige naar het Franstalige deel. Dat idee kwam echter niet goed van de grond. Het bestuur van Casey Troy ging daarom op zoek naar alternatieven.

“Ik heb toen contact gezocht met David en het klikte gelijk. Ook HospitaalBroeders runde twee ziekenhuizen in het oorlogsgebied. We hadden dezelfde doelstelling. Het voelde goed.” Dat was het begin van wat David een organisch proces noemt. Een ontwikkeling die gaandeweg zich aandiende. Het voelde zo goed dat het Kinderfonds Yassa werd ingericht. Om kinderen die het nodig hebben te kunnen helpen.

Het Kinderfonds Yassa
Caroline: “Wij gaan op in HospitaalBroeders. Wij stoppen als kleine organisatie en geven alle credits aan HospitaalBroeders. Aan het Kinderfonds Yassa. Ook het budget. We blijven als vrijwilligers voorlopig wel actief voor dat kinderfonds Yassa.”

De samenwerking begon met een Malariaproject. Dat was in 2023. Daarna werd ingezet om gezamenlijk zo veel mogelijk kinderen te helpen met een orthopedische operatie. Deze operaties en de revalidatie gebeurt in Yassa aan de rand van Douala. Het ziekenhuis is onder andere gespecialiseerd in orthopedie. Al 47 kinderen met vergroeiingen aan hun benen werden geopereerd. Veel kunnen alweer lopen, andere hebben nog een intensief revalidatietraject.

Een gezamenlijke creatie
Daarin zit precies de samenwerking. Casey Troy Foundation als rechtspersoon stopt. HospitaalBroeders beheert het Kinderfonds Yassa, maar de mensen uit Wijchen blijven betrokken. David: “Wat Casey Troy aan ons geeft, verdubbelen we. En dat reserveren we in een apart potje om te laten zien dat we in dit verhaal samen zijn. Het is dus 100% geoormerkt voor deze operaties. We gaven het een naam en het heeft een nieuw logo.”

In het logo is zowel het logo van HospitaalBroeders als Casey Troy Foundation herkenbaar. “Met het logo willen we eer doen aan het werk van Casey Troy. Dus niet onder de vlag van HospitaalBroeders. In dit verhaal zitten we samen.”

Een organische ontwikkeling
Organisch wil zeggen als vanzelf met nauwelijks van tevoren bepaalde targets. Behalve dan de wens om samen te werken. Caroline: “Het klopt gewoon. Het gaat op basis van vertrouwen.” Pim legt het verder uit: “Het ging stapsgewijs. Heel concreet werd de ene bouwsteen op de andere gezet. En die stappen hebben we allemaal gedeeld met onze achterban.” En daar is veel goodwill te vinden. Want ook het donateursbestand van Casey Troy wordt overgedragen. Pim noemt dat verbijzonderen. HospitaalBroeders krijgt een extra regio aan betrokken donateurs erbij. Hij vat nogmaals samen: “Onze bruidsschat gaat naar HospitaalBroeders met een duurzame verbinding met het donateurschap.” En zolang ze nog kunnen blijven de bestuursleden betrokken.

Caroline kwam deze quote nog tegen, die volgens haar alleszeggend is: ‘Een goede samenwerking kan alleen binnen een goede relatie, je kiest bewust voor elkaar en doet er alles om het goed te houden.’

Klik in Kameroen
De samenwerking vanuit en in Nederland is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en transparantie. Daarbij zijn de verantwoordelijkheden duidelijk. Beide organisaties streven hetzelfde doel na: elk kind een kans in Kameroen. Maar, meent Caroline, het gaat verder dan dat. “Want hoe denk je over gezondheidszorg, hoe over benadering van mensen. Ook dat moet op een lijn liggen.” Dat die klik er is, laat hun enthousiasme wel zien. Maar hoe is dat in Kameroen, vroeg ik me af.

Ook in Afrika ontwikkelde de samenwerking zich op een organische manier. David licht toe: “Je moet in Afrika mensen hebben die je kan vertrouwen. En direct contact houden met die mensen. Daarbij rekening houdend met de verschillen en overeenkomsten.” Hij was onlangs in Yassa en komt superlatieven tekort om het enthousiasme van het zorgpersoneel te benoemen. En dat de moeders en kinderen zo blij zijn met de resultaten van de operaties doet iedereen goed. Hij maakte een korte reportage van zijn bezoek.

Pim vult aan: “Voordeel is dat de partnerorganisaties in Kameroen consistent opereren. Checks and balances. Als je duidelijk verantwoord en verantwoordelijkheden in het land zelf benadrukt dan wordt het een gelijkwaardigheid. Dat zie ik ook in deze samenwerking.”

Out-of-the-box
Bij het hele proces werden de donateurs meegenomen. Zaterdag 23 november werden een aantal direct betrokkenen van Casey Troy bij de viering van het derde lustrum op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en het opheffen van de stichting. Later ontvangen alle betrokkenen een nieuwsbrief met het bericht dat de vlam van het Kinderfonds Yassa door HospitaalBroeders wordt overgenomen. En dat is goed nieuws.

David noemt het een unieke samenwerking. Pim vindt het zelfs een mooi voorbeeld van out-of-the-box-denken én -doen. Niet opheffen, maar samenwerken en verbinding houden. Een bijzondere manier van liquideren. Of beter, zoals David zegt, in organische groei opgegaan. Met een concreet resultaat dat elkaar versterkt. Iets om te omarmen.

Ondertussen is de mist opgetrokken en de zon gaan schijnen. Ik rijd met een gevoel van verrassing terug naar huis. En denk aan de woorden van Jan Pronk, die hij uitsprak op de Partindag begin november. Hij gaf vier voorwaardes voor een goede samenwerking. Een ervan luidde: ‘Blijf – dat beklijft. Want duurzame samenwerking levert wat op. Ook al kan de samenwerking en de rol wel veranderen.’ Wat mij betreft laten David, Caroline en Pim dat in optima forma zien. Organisch gesproken, dan.

 

Tekst: Yvonne van Driel | PartinFoto's: Casey Troy Foundation

 

Bekijk hieronder twee video’s over het Kinderfonds Yassa.

 

 

Zowel HospitaalBroeders als Casey Troy Foundation (tot eind november) zijn lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.