CROWDFUNDING STARTEN MET PIFworld
Kleine goede doelen staan er om bekend dat zij handige fondsenwervers zijn: zij geven presentaties voor serviceclubs en scholen, organiseren sponsorlopen en staan op braderieën. Daarnaast hebben zij een vaste kring van veelal trouwe donateurs. Al met al behoorlijk effectief, maar ook zeer arbeidsintensief.
Misschien is het tijd om de bakens iets te verzetten en het brede scala van fondsenwervende activiteiten uit te breiden met crowdfunding. Crowdfunding is een methode om geld op te halen die werkt – en niet alleen voor stichtingen!
Massa = kassa
Crowdfunding kan op veel manieren. In deze toolkit bespreken we het gemak en het gebruik van het crowdfundingsplatform PIFworld.
PIF is de afkorting voor Pay It Forward. Dit betekent ‘Doe goed en nodig drie anderen uit om ook goed te doen’. Daarmee heb je de essentie van crowdfunding in een notendop: je doet het niet allemaal zelf, maar met een hele groep van mensen die uw organisatie een warm hart toedraagt.
Waarom PIFworld goed doet
- De betaalknop maakt het jullie donateurs makkelijk!
Donatiebuttons op de website, op jullie crowdfundingpagina en in de nieuwsbrieven die jullie per email versturen; - Geen maximumbedragen of -termijnen;
- Jullie kunnen actiepagina’s maken voor individuen, scholen, groepen en bedrijven;
- Ongelimiteerd fondsenwervingscampagnes creëren;
- Donateurs automatisch bedanken per e-mail;
- Een eigen donateursgemeenschap opbouwen;
- De voortgang van de fondsenwerving volgen via gepersonaliseerde donatie-overzichten;
- En tot slot een groot voordeel: jullie hoeven geen dingen dubbel te doen. De actiepagina die jullie op het PIFworld.com hebben gebouwd, kunt jullie tonen op jullie eigen website!
De totaaloplossing van PIFworld
Donatieplatform PIFworld maakt het voor iedereen mogelijk om samen goed te doen, samen te werken aan een rechtvaardige wereld zonder armoede. Eenvoudigweg door uw project te steunen. Particulieren, groepen, scholen en bedrijven – iedereen kan op PIFworld op hun eigen manier bijdragen. PIFworld biedt voor non-profits eigenlijk een totaaloplossing op vier gebieden:
- Fondsenwerven: Start een campagne, laat mensen fondsen voor je werven en gebruik donatiebuttons voor projecten, evenementen of voor jullie organisatie in het algemeen.
- Informeren: Laat zien waar jullie organisatie mee bezig is en gebruik daarbij tekst, foto’s en video’s. Door deze berichten op PIFworld blijft iedereen betrokken. Ook kunnen deze updates via social media gedeeld worden.
- Community bouwen: Betrek mensen voor de lange termijn. Iedereen kan meedoen: volgers, donateurs, vrijwilligers, fondsenwervers, scholen, bedrijven, enz.
- Samenwerken met bedrijven: Geef bedrijven het middel om mee te doen. Via een eigen pagina kunnen hun werknemers gemakkelijk en snel geactiveerd worden.
Een gratis website
Stichtingen die net beginnen kunnen met een handomdraai een eigen gratis website maken met een eigen look & feel:
• Voeg eigen projecten en events toe
• Geef updates over activiteiten
• Breng jouw achterban automatisch op de hoogte
• Plaats vacatures (vrijwilligers/betaald)
• Voldoe aan de ANBI verplichting
• Betaal geen hostingkosten
Het brengt veel op
Je betaalt geen vaste kosten. Wel draag je 5% van iedere donatie af + BTW. Dit is overigens op alle donatieplatforms zo, maar niet altijd even transparant.
Praktisch aan de slag
Voor veel kleine goede doelen is crowdfunding een hele nieuwe wereld. Je kunt er zoveel mee, dat het verstandig is het gefaseerd aan te pakken – denk aan het alvast implementeren van de betaalknop en het maken van een actiepagina. Verder kunnen we het samen aanpakken en elkaar inspireren tijdens workshops en webinars die Partin organiseert. Zoals het webinar ‘Kansen met crowdfunding voor goede doelen‘. Houd onze agenda in de gaten.
Ook worden er trainingen georganiseerd. In vier peer-to-peersessies zet je zelf – stap voor stap – een campagne op. Belangstellende kunnen zich opgeven via secretariaat@partin.nl
MEER WETEN?
Bekijk dit webinar over sociale mediacampagnes
MEER TOOLKITS
Handig in dit verband is wellicht ook: