Skip to content

TOOLKIT
—————
CROWDFUNDING MET PIFworld

DE MANIER OM FONDSEN TE WERVEN!

PIFworld powered by Partin

Eind 2021 werd PIFworld ondergebracht bij Partin. Het crowdformplatform biedt voor kleine stichtingen grote voordelen:

 • de prijs/prestatie;
 • de trainingen in zogenaamde peer-to-peersessies
 • de functionaliteit die het platform biedt.

PIF is de afkorting voor Pay It Forward. Dit betekent ‘Doe goed en nodig drie anderen uit om ook goed te doen’. Daarmee heb je de essentie van crowdfunding in een notendop: je doet het niet allemaal zelf, maar met een hele groep van mensen die uw stichting een goed hart toedraagt.

Meer hulp nodig?

Deze p2p-sessies helpen je daarbij!

En nu aan de slag? Dat kan best eng als je het nog nooit gedaan hebt. Of vind je het fijner om samen een crowdfundingsacties op te zetten? Dan zijn deze peer-to-peersessies een uitkomst.

In de 4 bijeenkomsten zet je zelf – stap voor stap – een campagne op. Je leert van anderen. En waar het kan, moedig jij de andere starters aan. En dat alles onder deskundige begeleiding. Hoe mooi is dat!

Hou de agenda in de gaten of stuur een mail naar gonnekecampen@partin.nl


CROWDFUNDING STARTEN MET PIFworld

Kleine stichtingen staan er om bekend dat zij handige fondsenwervers zijn: zij geven presentaties voor social clubs en scholen, organiseren sponsorlopen en staan op braderieën. Daarnaast hebben zij een vaste kring van veelal trouwe donateurs. Al met al behoorlijk effectief, maar ook zeer arbeidsintensief.

Misschien is het tijd om de bakens iets te verzetten en het brede scala van fondsenwervende activiteiten uit te breiden met crowdfunding. Crowdfunding is een methode om geld op te halen die werkt – en niet alleen voor stichtingen!

Massa = kassa

Crowdfunding kan op veel manieren. In deze toolkit bespreken we het gemak en het gebruik van het crowdfundingsplatform PIFworld.  

PIF is de afkorting voor Pay It Forward. Dit betekent ‘Doe goed en nodig drie anderen uit om ook goed te doen’. Daarmee heb je de essentie van crowdfunding in een notendop: je doet het niet allemaal zelf, maar met een hele groep van mensen die uw stichting een goed hart toedraagt.

Waarom PIFworld goed doet
 1. De betaalknop maakt het jullie donateurs makkelijk!
  Donatiebuttons op de website, jullie crowdfundingpagina en in de nieuwsbrieven die jullie per email versturen;
 2. Geen maximumbedragen of -termijnen;
 3. Jullie kunnen actiepagina’s maken voor individuen, scholen, groepen en bedrijven;
 4. Ongelimiteerd campagnes creëren;
 5. Donateurs automatisch bedanken per e-mail
 6. Een eigen donateurs-community bouwen
 7. De voortgang van de fondsenwerving volgen via gepersonaliseerde donatie-overzichten.
 8. En tot slot een groot voordeel: jullie hoeven geen dingen dubbel te doen. De actiepagina die jullie op het PIFworld.com hebben gebouwd, kunt jullie ’embedden’ in jullie eigen website!
De totaaloplossing van PIFworld 

Het donatie- en crowdfundingplatform PIFworld maakt het mogelijk voor iedereen om samen goed te doen, samen de wereld een beetje te veranderen door uw project te steunen. Particulieren, groepen, scholen en bedrijven – iedereen kan op PIFworld op hun eigen manier bijdragen. PIFworld biedt voor non-profits eigenlijk een totaaloplossing op 5 gebieden:

 1. Fondsenwerven: Start een campagne, laat mensen fondsen voor je werven en gebruik donatiebuttons voor projecten, evenementen of organisatie.
 2. Informeren: Laat zien waar jullie stichting mee bezig is en gebruik daarbij tekst, foto’s en video’s. Door updates blijft iedereen betrokken en kunnen updates via social media gedeeld worden.
 3. Community bouwen: Betrek mensen voor de lange termijn. Iedereen kan meedoen: volgers, donateurs, vrijwilligers, fondsenwervers, scholen, bedrijven enz.
 4. Samenwerken met bedrijven: Geef bedrijven het middel om mee te doen. Via een eigen pagina kunnen werknemers en consumenten gemakkelijk en snel geactiveerd worden.
 5. Vermogensfondsen zoeken: Vind een vermogensfonds dat bij jouw project past, zet jouw project online en houdt fondsen op de hoogte via handige reporting tools.
Een gratis website  

Stichtingen die net beginnen kunnen met een handomdraai een eigen gratis website maken met een eigen look & feel:
• Voeg eigen projecten en events toe
• Geef updates over activiteiten
• Breng jouw achterban automatisch op de hoogte
• Plaats vacatures (vrijwilligers/betaald)
• Voldoe aan de ANBI verplichting
• Betaal geen hostingkosten
• En kies jouw eigen url (komt eraan)

Het brengt veel op

Je betaalt geen vaste kosten, maar  je draagt 5% van iedere donatie af + BTW. Dit is overigens op alle crowdfunding platforms zo, maar niet altijd even duidelijk. 

Praktisch aan de slag

Voor veel kleine stichtingen is crowdfunding een hele nieuwe wereld. Je kunt er zoveel mee, dat het verstandig is het gefaseerd aan te pakken – denk aan het alvast implementeren van de betaalknop en het maken van een actiepagina. Verder kunnen we het samen aanpakken en elkaar inspireren tijdens de bijeenkomsten en webinars die Partin organiseert. Zoals het webinar ‘Kansen met crowdfunding voor goede doelen‘.  Houd onze agenda in de gaten.

Ook worden er trainingen georganiseerd. In 3 peer-to-peersessies zet je zelf – stap voor stap – een campagne op. Belangstellende kunnen zich opgeven via secretariaat@partin.nl

Ga direct naar PIFworld

MEER WETEN? 

Bekijk dit webinar over sociale mediacampagnes

MEER TOOLKITS

Handig in dit verband is wellicht ook: