‘De goede tips vlogen over het scherm!’ Peer-to-peer sessies Wilde Ganzen Klein een groot succes

Wilde Ganzen Klein werd gelanceerd in februari 2020 en is daarmee alweer 1 jaar oud. Een mooi moment om dit initiatief van Partin en Wilde Ganzen in de spotlights te zetten. En dat mag ook best, getuige de feedback van de deelnemers. 

  • “Mijn ervaringen kan ik in alle opzichten leerrijk, verbindend, vernieuwend, vruchtbaar en effectief noemen.”
  • “Ik zou het een ander zeker aanraden.”
  • “Ik heb enorm goede feedback gehad.“
  • “Ons project is goedgekeurd mede dankzij de goede samenwerking.”

Wilde Ganzen Klein is bedoeld voor particuliere initiatieven actief binnen internationale samenwerking met een klein project die nog niet eerder hebben samengewerkt met Wilde Ganzen. Onder deskundige begeleiding van Partin schrijven de deelnemers in vier online groepssessies van een uur hun projectaanvraag. De aanvraag wordt met elkaar besproken, geëvalueerd en met positieve feedback versterkt. Na afronding van het traject wordt de aanvraag ingediend bij Wilde Ganzen, die na goedkeuring 50% van het benodigde budget financiert.

Dat deze aanpak werkt, blijkt uit een rondgang onder de deelnemers. “Ik vond de begeleiding van Gonneke (red. Gonneke Campen, consultant Partin) zeer prettig, uitnodigend, verbindend en deskundig!” vertelt Theo Sinke, van de Stichting ter bevordering van de bijenteelt in Noord-Uganda. Collega’s Kamal Ramkalup en Nerish Kalpoe van 3.0 MPM beamen dit: “Met name de empathie, het begrip, geduld en aanmoedigingen van Gonneke hebben we als zeer bijzonder en enthousiast ervaren. Aanvankelijke somberingen, drempels en knelpunten kon ze steeds weer ombuigen naar concrete kansen, mogelijkheden en perspectieven. Ik kan haar aan een ieder aanbevelen die de eerste schreden zetten naar een fondsaanvraag.”

Wilde Ganzen Klein is onder andere opgezet om jonge organisaties te ondersteunen in het schrijven van een projectplan en het starten van samenwerking met Wilde Ganzen. “Als je voor het eerst in dit wereldje komt, met het jargon van PI, LPO, NGO, etc. dan betreed je een nieuwe wereld…” aldus Annemieke de Bruijckere van de recent opgerichte Stichting Onderlinge Samenwerking St Anthony’s Hospital. “De onderlinge contacten met de initiatiefnemers van zoveel verschillende projecten in alle uithoeken van de wereld heb ik direct als warm, inspirerend en behulpzaam naar elkaar toe ervaren. Ik heb enorm goede feedback gehad, van de andere aanvragers, maar ook van Gonneke. En ik vond het leuk dat mijn feedback ook als nuttig werd ervaren. Ook hebben we veel van elkaars verhalen opgestoken, de goede tips vlogen over het scherm.”

Ook voor diaspora organisaties blijkt Wilde Ganzen Klein een succes. Marie-Cakupewa Fundiko van de stichting DRCongo à La Carte vertelt: “Fondsen werven is vaak erg moeilijk voor kleine diaspora organisaties. Ondanks de directe resultaten en impact die we met ons werk maken, is het moeilijk een ingang te vinden bij grotere fondsen. Deze methodiek van peer-to-peer review van kleine aanvragen verliep professioneel en motiverend. Dankzij de sessies konden we ons projectplan herstructureren. Zo werd het toch mogelijk om succesvol een aanvraag in te dienen bij het toonaangevende Wilde Ganzen!”

Ondertussen loopt alweer de vijfde ronde van Wilde Ganzen Klein en staat een zesde in de planning. Particuliere Initiatieven die nog niet eerder met Wilde Ganzen hebben samengewerkt en financiering zoeken voor een project tot € 6000,-, zijn van harte welkom om contact op te nemen. Kijk voor de volledige voorwaarden en aanmelding op KGDToolkit Wilde Ganzen Klein.

Tekst: Marre Adu-Ampong
Foto: LejoFonds (Oeganda)