Een blijk van waardering uit onverwachte hoek

Wie goed doet, goed ontmoet. Vaak levert dat pareltjes aan verhalen op. In juli vloog Rentia Krijnen voor de 50ste keer naar Kenia. Daar waar ze het niet verwachtte, ontving ze waardering voor haar jarenlange vrijwillige inzet. 

Een blijk van waardering

Voor de 50ste keer vloog ik in juli naar Kenia. In 33 jaar tijd. En ik trakteerde mezelf op business class. Voorheen bezocht ik de projecten. Nu noem ik mijn bezoeken koffievisites. Ik ga op de koffie bij de weduwen; op bezoek bij de MENSEN achter de projecten. Want het huidige bestuur (van Kenya Project Etten-Leur, red) bezocht alle projecten reeds in april.

Deze keer is de reden extra speciaal. Frances en Florence zijn 50 jaar samen. Samen met de weduwe Gaudencia begon Florence het project.

Een lustrum in het kwadraat.

Ik reis met KLM en aan boord spreek ik met het cabinepersoneel. Ik vertel over deze speciale reis en vertel over de vele projecten die de Luo-weduwen oppakten en oppakken en de prachtige resultaten die dit gaf en geeft. Ik vertel natuurlijk ook dat ik destijds erg ontdaan was toen ik vernam dat weduwen van de Luo stam in Kenia vererfd worden aan hun zwagers of schoonfamilie. En dat ik dat lot – ik was zelf jong weduwe – me enorm aantrok.

De stewardessen vragen me honderduit. En zijn onder de indruk. Want vlak voordat we de bestemming Nairobi bereiken, duwen ze me een boekenlegger in de hand. Daarop is geschreven.

Beste mevrouw Krijnen-Hendrikx,

Wat ontzettend mooi dat u zo lang vrijwilligerswerk heeft kunnen doen in Kenia. Wat zult u goed werk hebben gedaan voor de jonge weduwen en hun kinderen. Wij zijn diep onder de indruk. Heb een heel mooi laatste bezoek/reis aan deze mensen.

Hartelijke groet,
De Crew

Een blijk van waardering. Uit onverwachte hoek. Een bijzondere herinnering van een speciale reis.

 

Foto’s: Renta Krijnen-Hendrikx

Over de auteur
Rentia Krijnen-Hendrikx is oprichter van Kenya Project Etten-Leur. Jarenlang was zij voorzitter en nog steeds als adviseur betrokken bij de stichting. Over haar ervaringen maakte ze in 2018 een verslagboek. Sieth Delhaas schreef in 2012 het boek ‘Weerbarstig erfgoed – globalisering in zakformaat’ waarin wordt ingegaan op de praktijk van de weduwenvererving en de resultaten van het project. Rentia Krijnen is Vriend van Partin.

 

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heeft u ook een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.