Dag van de Filantropie

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 19/06/2024
13:30 - 18:30

Categorieën


Hoe is het geefgedrag en de maatschappelijke betrokkenheid veranderd in 2022?

2022 was een turbulent jaar met crises in binnen- en buitenland. 2022 wordt gekenmerkt door het einde van de COVID-19 pandemie, het begin van de oorlog in Oekraïne, de energie- en stikstofcrisis, hoge inflatie en financiële onzekerheid. Hoe hebben deze turbulente gebeurtenissen in 2022 het geefgedrag en het vrijwilligerswerk van huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen beïnvloed?

Op woensdag 19 juni 2024 organiseert het Centrum van Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam de Dag van de Filantropie. De Dag van de Filantropie is een themadag voor de Nederlandse filantropie en staat in het teken van Geven in Nederland 2024. Op de Dag van de Filantropie worden de nieuwste onderzoeksresultaten gepresenteerd en gaan wetenschap en praktijk dieper in op de trends die zich aftekenen in het geefgedrag en vrijwilligerswerk van Nederlandse huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen.

Maatschappelijk initiatief zichtbaar maken: Gevers en ontvangers in beeld

In deze veertiende editie van Geven in Nederland worden de bijdragen van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen aan maatschappelijke terreinen in kaart gebracht. Welke maatschappelijke terreinen ontvangen hoeveel steun en op welke manieren? Hoe zijn de hoogte en de wijze van de bijdragen in de afgelopen jaren veranderd? Hoeveel vrijwilligers zetten zich in voor welke maatschappelijke terreinen? Nieuw in deze editie is dat we ook de ontvangende kant zichtbaar maken. Welke soorten organisaties dragen bij aan de verscheidene maatschappelijke terreinen? Hoeveel zijn er van elke soort? Hoeveel geld gaat erin om, en hoeveel vrijwilligers zijn actief op welke terreinen?

In dit symposium staat het zichtbaar maken van het maatschappelijk initiatief in Nederland – van zowel gevers als ontvangers – centraal.

Programma

13.30 – 14.00 inloop en registratie

14.00 – 15.25 Presentatie onderzoeksresultaten

15.25 – 15.45 Pauze

15.45 – 17.00 Expertsessies

17.00 – 18.30 Netwerkborrel

Expertsessies

1. Overheid en maatschappelijk initiatief, met prof. dr. Theo Schuyt.

2. Huishoudens en nalatenschappen, met prof. dr. René Bekkers.

3. Het bedrijfsleven en maatschappelijk initiatief, met dr. Stephanie Koolen-Maas en dr. Dick de Gilder.

4. Vrijwillige inzet in Nederland, met dr. Marlou Ramaekers.

5. De waarde van vrij besteedbare financiering, met prof. dr. Pamala Wiepking en dr. Arjen de Wit.

De Dag van de Filantropie 2024 vindt plaats bij ING kantoor Cedar te Amsterdam op woensdag 19 juni 2024 tussen 13.30 en 18.30 uur.

Informatie/aanmelden: filantropischestudies.nl/geveninnederland/dag-van-de-filantropie-19-juni-2024/