De toekomst van vrijwillige energie: balanceren tussen autonomie en collectief

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 21/05/2024
15:30 - 18:30

Categorieën


Op dinsdag 21 mei 2024 neemt Vereniging NOV afscheid van Joost van Alkemade als directeur en zij nodigen jullie uit om bij het afscheidssymposium te zijn.

De term ecologie wordt steeds vaker gebruikt voor hoe de mens en leefgemeenschappen zich verhouden tot allerlei maatschappelijke onderwerpen. Mensen scheppen hun omgeving, vaak ook zonder de consequenties te overzien. Wat is de rol van de vrijwilliger in en voor de toekomst van bijvoorbeeld de ecologie van de cultuur, natuur, zorg, kansengelijkheid en integratie? Of in én voor één van de andere hot topics van onze tijd?

In een tijd waarin de gevolgen van marktwerking, digitalisering en individualisme steeds duidelijker worden, constateren wetenschappers – en jij misschien ook wel – dat ertoe doen en gemeenschapskracht aan een comeback bezig zijn, misschien stiekem terug van nooit weggeweest zijn. De invulling is echter zeker anders dan we decennialang gewend zijn geweest. Wat betekenen de geïndividualiseerde invulling van zingeving en de drang tot autonomie voor hoe we ons in de toekomst inzetten op diverse terreinen? Wat betekenen ze voor hoe we cultuur, natuur, zorg en andere zaken kennen en beleven?

In het werk van Joost van Alkemade heeft het collectief, met als onderdeel daarvan het individu, altijd centraal gestaan. Soms maakt hij zich zorgen of de balans tussen autonomie en collectief zoek is. Prof. dr. Lucas Meijs (RSM Erasmus), prof. dr. Anja Machielse (UvH), prof. dr. René Bekkers (VU) en natuurlijk Joost van Alkemade gidsen je door hoe zij de toekomst zien van hoe mensen zich verhouden tot de onderwerpen die hun leefomgeving bepalen. Dat doen ze natuurlijk niet zonder jou hierin te betrekken. Daar staat dagvoorzitter Frénk van der Linden garant voor.

Informatie/aanmelden: vrijwilligerswerk.nl/agendahome/afscheidssymposium/