Finalisten Albert Schweitzer Prijs 2023 bekend gemaakt

Prof. Dr. Marion Koopman, voorzitter van de vakjury van de Albert Schweitzer Prijs 2023, heeft de drie finalisten bekend gemaakt. Eén daarvan mag zich na de finale ‘Gezondheidspionier van het Jaar 2023’ noemen. Aan de Albert Schweitzer Prijs is ook een geldbedrag van € 7.500,- verbonden voor uitvoering van het winnende project. Op 1 november pitchen de genomineerden hun project tijdens de finale in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt. 

Vakjury lovend over inzendingen
Prof. Dr. M.P.G. Marion Koopmans, voorzitter van de jury (Professor en viroloog Erasmus MC Rotterdam):  We hebben de kwaliteit van de voorstellen, het innovatieve karakter en de potentie voor succesvolle inbedding in de lokale community van alle mooie inzendingen beoordeeld. Zo zijn we tot 3 genomineerden voor de Albert Schweitzer Prijs 2023 gekomen. Zij kunnen gezondheidspionier van het jaar worden, in de voetsporen van Albert Schweitzer. Alle kandidaten kunnen met recht trots zijn op hun nominatie. Stuk voor stuk zijn het geweldige projecten die impact kunnen maken in Afrika en een concrete oplossing bieden voor een lokaal gezondheidsprobleem. We zijn benieuwd naar hun presentaties op 1 november, ze zijn aan elkaar gewaagd.‘

De drie finalisten
De beste voorstellen geselecteerd door de vakjury zijn:

  • Samen Sterk: Familieparticipatie in Ghanese Ziekenhuiszorg. Project van Jim Determeijer (PhD-student, Amsterdam, Global Health, Amsterdam UMC).
    In co-creatie familieparticipatie interventies ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en zorgpersoneel tekorten aan te pakken.
  • Mothers On the Move: gezonde zwangerschap en bevalling in Kenia. Project van Jolene Damoiseaux (Klinisch verloskundige, Academie Verloskunde Maastricht)
    Mothers On the Move (MOM) organiseert vervoer naar het ziekenhuis ten tijde van de bevalling. Hierdoor kunnen zwangere Keniaanse vrouwen in een veilige omgeving en met deskundige hulp bevallen. Door de inzet van MOM is moeder- en kindsterfte afgenomen. MOM zet nu de volgende stap door prenatale zorg uit te breiden en naar de vrouwen toe te brengen.
  • Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp. Project van Dieuwertje Drexhage (Biomechanisch Ontwerp, Werktuigbouwkunde, TU Delft).
    Het verbeteren van neonatale en maternale uitkomsten bij de geboorte. Door vacuümextractie toegankelijk te maken in Kenia en daarmee een veilige bevalling te ondersteunen

Albert Schweitzer Prijs voor gezondheidspioniers
Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (www.nasf.nl) reikt jaarlijks de Albert Schweitzer Prijs uit. De stichting stimuleert hiermee jongeren met een medische of technische opleiding te komen met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub Sahara Afrika. En zo gezondheidspionier te worden. Net als Dr. Albert Schweitzer, arts en Nobelprijs winnaar. Passie voor gezondheid, innovatie, ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid zijn eigenschappen kenmerkend voor deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs.

Vakjury Albert Schweitzer Prijs 2023
De vakjury bestaat dit jaar uit: Prof. dr. M.P.G. (Marion) Koopmans – voorzitter, professor en viroloog Erasmus MC te Rotterdam;  Gerben Eversdijk – jurylid – Directeur AFAS Foundation; Vera van Rijn – jurylid – winnaar Albert Schweitzer Prijs 2015 met het project ‘ Clean Cooking, Healthy Lungs’ – voor veiliger en gezonder koken in sloppenwijken in Kampala, Oeganda. Frans Hiddema – jurylid – Oud-voorzitter Nederlands Albert Schweitzer Fonds, voormalig tropenarts.

Voor meer informatie : www.nasf.nl en www.gezondheidspioniers.nl

 

Bron: NASF