Forsythia investeert in ondernemers en vaklui in Oeganda

Onlangs pleitte Sara Kinsbergen voor meer samenwerking tussen vermogensfondsen en particuliere initiatieven, waarbij ze opmerkte dat Partin als bruggenbouwer daarin een belangrijke rol kan spelen. En dat doet Partin. Partin faciliteert namelijk al jaren de zogenaamde bloemenreeks. Zo werd in juni het samenwerkingsproject Forsythia afgerond. Zeven PI kunnen zo’n € 127.000,- besteden aan hun projecten in Oeganda.

Na Amaryllis, Bromelia, Camelia, Dahlia en Edelweiss werd de zesde samenwerking met een vermogensfonds Forsythia gedoopt. Forsythia gaf aan projecten in Oeganda te willen steunen die bijdragen aan SDG08: eerlijk werk en economische groei. Partin nodigde leden die aan deze criteria voldeden uit om een beschrijving van hun project in te dienen. Het vermogensfonds selecteerde daaruit een aantal projecten. Deze stichtingen werkten in peer-to-peer sessies hun voorstellen verder uit. Het van elkaar leren is daarbij het motto.

Uiteindelijk werden de stichtingen BeeSupport, Betuwe Wereldwijd, Bondeko, Care with a Mission, Egoli Africa, Hadefo en Omwana Uganda Foundation door het vermogensfonds verblijd met een bijdrage.

Een vak leren en dan ondernemen
Het project van Betuwe Wereldwijd (Tools4work) voorziet in gereedschap voor de vakopleidingen die door FCOMU in Jinja aangeboden worden. Want hoe kan je een vak leren als er geen oefenmateriaal voor handen is.

Stichting Bondeko wil met het oprichten van de Bondeko Alumni Support Office (BASO) oud leerlingen van de Bondekoschool opleiden tot succesvolle zelfstandige vakmensen.

Hadefo ondersteunt een microkredietenprogramma in de regio Teso. Jonge ondernemers die wel al trainingen volgden, maar geen kapitaal hebben voor investeringen, kunnen tegen een gunstige rente geld lenen. Capaciteitsopbouw bij de lokale uitvoerende microkrediet-organisatie staat daarbij voorop.

Water, bijen kippen en zaden
Samen met partnerorganisatie HAPO gaat Stichting BeeSupport trainingen geven aan (beginnende) imkers in de regio Teso. Ook wordt materiaal aangeschaft. BeeSupport heeft al meer dan 15 jaar ervaring in verschillende Afrikaanse landen.

In de regio Amuria is landbouw de belangrijkste economische activiteit. Daarom ondersteunt Care with a mission (CWAM) boeren door de aanleg van een irrigatiesysteem. Dit Daily Drip systeem is goed voor een stuk landbouwgrond van 10 x 10 meter.

Egoli Africa bevordert het opvangen van regenwater door het opleiden van de bouwers van Calabash watertanks. Dit Rain Water Harvesting-project vindt in Kisozi plaats en heeft een verregaande invloed op de productiviteit van de inwoners.

In Nansana start Omwana Uganda Foundation samen met Nansana Children’s Centre een ‘Chicken and Seeds’ trainingsprogranmma op. Vrouwen kunnen hierdoor zelfstandig inkomen genereren.

Foto: Hadefo

 

Voor meer informatie over samenwerking met vermogensfondsen, klik hier.