Geen MIJ maar WIJ!

Mensen die zich inzetten voor anderen. Particuliere initiatieven (PI) doen dat. Uit solidariteit of om de wereld eerlijker en mooier te maken. Om mensen kansen te geven. En soms verbaast het dat die mensen die kansen krijgen dat niet voor zichzelf houden. Dat overkwam het team van Tan-kids. Annette Klijnsma schreef over dit bijzondere initiatief uit Tanzania. 

Annette Klijnsma | Stichting Tan-kids

Happiness uit Metherani

Wat zou JIJ doen als je al heel lang uitkijkt naar werk en je krijgt eindelijk een goede kans? Dan zeg je toch meteen JA? Dan denk je aan jezelf en aan je kinderen en aan alle voordelen die het voor jou en je familie teweeg gaat brengen. Want dáár ga je voor.

Dat hadden wij ook gedacht, toen Happiness, een alleenstaande moeder, aan de beurt was voor een businesslening. Happiness woont met haar 3 kinderen Ezekiel, Witness en Angel op de kale, winderige vlakten van Arusha. In het dorp Metherani dat deel uitmaakt van een goed bevolkt gebied waar toeristen vanuit de hele wereld graag kennis komen maken met de Masai cultuur.

Happiness maakt vloeibare zeep. Van de opbrengst is er alleen dagelijks eten, verder niets. Daarom doet zij 2 jaar mee met ons hulpprogramma. De kinderen worden gesponsord om naar school te kunnen gaan. En omdat Happiness graag een naai- en ontwerpatelier zou willen starten ging de business coach met haar aan de slag om een plan op te stellen.

In ons team gaat Camilla over het business programma. Zij ontving een groots opgezet plan om in het gebouw van de dorpskerk een naai- en ontwerpatelier op te zetten, in combinatie met een praktijkopleiding voor jongeren. Het plan voorziet in 35 banen voor mensen zonder inkomen en jaarlijks krijgen 50 jongeren de kans om mode ontwerper/kleermaker te worden.

We vielen van onze stoel van verbazing en we leggen uit aan Happiness: JIJ neemt met jouw kinderen deel aan het programma. We kunnen alleen jou helpen, niet je hele dorp!

Haar reactie: geen MIJ maar WIJ!

Ja, dat is wat Happiness zei: er is geen MIJ alleen maar WIJ! En we luisteren naar haar verhaal:

In dit dorp, Metherani village, leven voornamelijk vrouwen, kinderen en jongeren. De mannen/vaders trekken maandenlang rond met de kudde. De vrouwen en kinderen zijn werkloos en vaak analfabeet en leven in extreme armoede. Er is geen water en er is nauwelijks eten. Ik ben pastor in een kerkje en hier leer ik de Masai kinderen lezen en vertel ik hen over hygiëne. De vrouwen en tienermeisjes hebben geen enkel recht op bezit maar ze hebben veel creatieve talenten! Ze kunnen prachtige kleding en beddengoed maken, maar ook textiel souvenirs die erg geliefd zijn bij de toeristen.

Ons kerkje is voor iedereen een bekende plek en zonder huurkosten kunnen we het atelier en de praktijkopleiding hier laten plaatsvinden. Ik ga echt niet als enige genieten van een prachtige naaimachine en lokmachine terwijl mijn dorpsgenoten toekijken. Ga ik dan ook alleen zitten eten als ik kleding heb verkocht? Zo leven wij hier niet en hoe jammer ik het ook vind, als mijn dorp niet mee kan doen, dan sla ik het aanbod af.

Happiness raakt ons met haar verrassende reactie. Dit is wat er gebeurt als we samenwerken met mensen die een groot hart hebben. Mensen die niet bezig zijn met zichzelf, met hun eigen recht of eigen positie, maar die oog hebben voor elkaar.

Het Metherani businessplan zag er goed uit, voorzien van een goed marketingonderzoek. Kortom; een prachtig lokaal initiatief voor armoedebestrijding waarin gewerkt wordt aan gelijke rechten. Veel tienermeisjes zullen hierdoor in vrijheid kunnen gaan leven.

We besloten om het plan aan te pakken en nog voordat we konden bedenken waar we het geld vandaan moesten halen kregen we een donatie . Een uitzendbureau wilde erg graag een werkgelegenheidsproject in Tanzania ondersteunen. Wat waren we blij. Hiermee was de eerste helft van het startkapitaal beschikbaar gekomen.

Happiness liet ons eind februari weten dat ze geen woorden hebben voor de blijdschap en de dankbaarheid! Ze zijn druk bezig met de inkopen en het organiseren van het werk. Als de business goed op gang is, willen we later dit jaar het project volledig steunen.

We vinden het heel bijzonder om te zien hoeveel invloed onze keuzes hebben. De keuzes die Happiness maakt brengen veel goeds teweeg in haar omgeving. Door naar haar verhaal te luisteren en ons te laten verrassen, kunnen wij veel meer impact hebben dan we zelf hadden gedacht.

Foto's: Stichting Tan-kids