Gemeenschapsparticipatie zit kleine goede doelen in de genen

Gemeenschapsparticipatie is het betrekken van de gemeenschap bij projecten. Van planning tot evaluatie. En dat is een groot goed. Wilde Ganzen stimuleert projecten met gemeenschapsparticipatie en schreef een wedstijd uit. Zo willen ze het belang van een participatieve aanpak onder de aandacht brengen. Tijdens de Wilde Ganzendag in Amersfoort werd Dawda Stichting Gambia tot winnaar uitgeroepen. MoralCompassNL werd tweede en Ayuda Maya ontving de derde prijs. Gemeenschapsparticipatie zit in de genen van deze stichtingen.

Community
Dawda Stichting Gambia schreef samen met VDC (Village Development Committee ) een projectplan voor de herinrichting van de GALDEP-tuinen. GALDEP staat voor Gambia Agriculture Lowland Development. Het werd ooit geïntroduceerd door grote ontwikkelingsorganisaties, maar bereikte haar doel niet. Nu zal de 5 hectare die de GALDEP-tuinen groot zijn, een ‘community boomgaard’ worden. Die vraag kwam uit de gemeenschap en ook de planning en uitvoer wordt gedragen door de mensen zelf.

Stichting MorallCompassNL gaat in het zuiden van Marokko samen met het team van Hassi Al Bagar en de bevolking arganolie maken. En Ayuda Maya werkt nauw samen met Adicay en voert samen met diverse gemeenschappen in Guatemala drinkwaterprojecten uit. De inspraak bij planning en uitvoer van de projecten is een belangrijke pijler van het slagen van deze projecten.

Gemeenschapsparticipatieprijs
Wilde Ganzendag gelooft dat gemeenschappen weerbaarder zijn als de mensen centraal staan, zodat zij hun aspiraties en dromen zelf waar kunnen maken. Daarom stimuleren ze projecten met een hoge participatie van de lokale gemeenschap. Uit meer dan 40 inzendingen konden op 11 maart 10 stichtingen hun project toelichten. Pitchen in drie minuten is een heuse uitdaging. Uit deze 10 werden de drie winnaars door een jury gekozen. De eerste prijs kreeg € 10.000, de tweede € 7.500 en de derde € 5.000. Te besteden aan de voorgestelde projecten.

 

Tekst: Redactie Partin [gebruikte bron(nen): Dawda Stichting Gambia | MorallCompassNL | Wilde Ganzen]
Foto (titel): Dawda Stichting Gambia | foto’s (artikel): Yvonne van Driel

 

MoralCompassNL en Ayuda Maya zijn lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.