Genomineerden Het Goedste Doel 2023 bekend

De AFAS Foundation heeft de vier finalisten bekendgemaakt die kans maken om Het Goedste Doel van 2023 te worden. Genomineerd zijn Bartiméus, De Toekomst Zaaiers, Beter Gezond en ReefSystems. Stichting De Toekomst Zaaiers is lid van Partin. Zij maken kans op de titel Het Goedste Doel. Deze prijs wordt voor de vierde keer gegeven aan de goeddoener die de meeste impact en indruk heeft gemaakt. Zowel een jury als het publiek bepaald de winnaar. Stem mee.

Vier genomineerden met ieder een uniek verhaal
De AFAS Foundation streeft blijvende verandering na met de projecten die ze ondersteunen. Zowel nationaal als internationaal. Afgelopen jaar hebben vier organisaties uitzonderlijke impact gemaakt met hun project.

Bartiméus
Veilig en zelfstandig je weg vinden in openbare gebouwen, is een grote wens voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ruim 70 procent van hen heeft hiermee grote problemen. Daarom startte Bartiméus het Meye Indoor Way project waarmee ze een navigatie-app ontwikkelden voor mensen met een visuele beperking. Het doel: een oplossing realiseren waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig hun weg kunnen vinden.

De Toekomst Zaaiers
Burundi is een van de armste landen ter wereld. Landbouw is erg belangrijk in Burundi, zowel voor de voorziening van voedsel voor de Burundese bevolking (die voor 90% afhangt van de landbouw), als voor de export. Het project ‘Voedselzekerheid en armoedebestrijding voor agrarische gezinnen’ wil de armoede, ondervoeding en honger drastisch terugdringen in Burundi. Dit doen ze door in te zetten op betere landbouwproductie en verhoging van inkomsten van de lokale bevolking.

ReefSystems
ReefSystems werkt aan een restauratieproject voor koraalrif in Kenia. De lokale bevolking is afhankelijk van dit rif voor de voedselvoorziening en als trekpleister voor toerisme, wat de lokale economie stimuleert. Door de installatie van 10.000 m² kunstmatige riffen door ReefSystems hebben koralen weer een plek om op te groeien en kunnen vispopulaties weer toenemen.

Beter Gezond
Jaarlijks krijgen zo’n 125.000 Nederlanders kanker. Beter Gezond (initiatief van Radboudumc), Vereniging Arts en Leefstijl en Stichting Voeding Leeft slaan de handen ineen om leefstijlbehandeling in de reguliere behandeling van de groeiende groep kankerpatiënten te krijgen

Publieksstemmen en vakjury
De publieksstemmen tellen voor vijftig procent mee in de beslissing voor Het Goedste Doel. De overige vijftig procent is het oordeel door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit vier professionals uit het veld. Dat is nieuw dit jaar. Hiermee stimuleert de AFAS Foundation de onafhankelijkheid van Het Goedste Doel.

De jury bestaat uit juryvoorzitter Laurentien van Oranje (oprichter van Number 5 Foundation en Missing Chapter Foundation), Gerolf Bouwmeester (burgemeester Gemeente Leusden), Arleen Westerhof (oprichter en Coördinator Economic Summit en Directeur Center for Economics and Mutuality) en Sander de Kramer (journalist, schrijver, presentator en oprichter Sunday Foundation).

Stemmen voor Het Goedste Doel kan tot 16 oktober. Klik hier om te stemmen.

De uitreiking vindt plaats op 31 oktober 2023 in het AFAS Theater in Leusden.

 

Bron: AFAS Foundation
Foto: De Toekomst Zaaiers