Het gele boekje over ontwikkelingssamenwerking
Waarom is er nog armoede na 75 jaar hulp? Hoeveel ontwikkelingsgeld blijft aan de strijkstok hangen? En wat heeft ontwikkelingssamenwerking opgeleverd? Deze week verscheen het nieuwe boekje ‘Voorbij de borrelpraat’. Voorbij de borrelpraat neemt je mee langs onbekende feiten en veelgehoorde fabels over ontwikkelingssamenwerking. Prikkelend, verfrissend en praktisch voor iedereen die meedoet aan het gesprek over ontwikkelingswerk. Het is hier gratis te downloaden.
De afgelopen decennia boekten ontwikkelingslanden spectaculaire vooruitgang. Kindersterfte nam af, de levensverwachting steeg en nooit eerder gingen zoveel meisjes naar school. In de laatste 25 jaar ontsnapten meer dan een miljard mensen aan extreme armoede. Ontwikkelingssamenwerking droeg bij aan deze vooruitgang.
Een breed gevoeld idee is echter dat de armoede even groot bleef – en dat hulp dus niet helpt. Dit beeld staat ontwikkelingssamenwerking in de weg. En dat is zorgelijk. Want hoe veelbelovend de vooruitgang ook is, nog altijd leven bijna 700 miljoen mensen in extreme armoede. Het gevecht tegen armoede en ongelijkheid blijft onze steun verdienen – en een kritisch debat over ontwikkelingssamenwerking is daarom belangrijk. Dit debat moet eerlijk worden gevoerd. Niet op basis van drogredenen, valse sentimenten en goedkope retoriek. Wel op basis van feiten en afgewogen standpunten.
In 16 lemma’s voert het je langs nuttige feiten en hardnekkige fabels over ontwikkelingssamenwerking. De cijfers en feiten uit Voorbij de borrelpraat komen uit onderzoeken, rapporten, wetenschappelijke artikelen en boeken. De bronnen staan achter in het boekje vermeld.
Je leest het voor je plezier, om er wijzer van te worden, of om je mening over ontwikkelingssamenwerking aan te scherpen. Uiteraard is Voorbij de borrelpraat ook bedoeld voor aan de borreltafel. Vooral daar moeten we de discussie over ontwikkelingssamenwerking op een hoger plan tillen.
Voorbij de borrelpraat is geschreven door ontwikkelingsgeograaf en mediawetenschapper Mirjam Vossen Voorbij de borrelpraat werd mede mogelijk gemaakt door Cordaid, The Hunger Project, Wilde Ganzen, World Vision en Woord en Daad. De beelden zijn gemaakt door BRANDOUTLOUD.
Download hier direct Voorbij de borrelpraat of doe de Borrelpraat-quiz.
Bron: www.curicos.nl/voorbijdeborrelpraat/