‘Hier doe ik het voor’ – verhalen van changemakers

Anne Vijverberg, coördinator van het programma Family Power*, bezocht dit najaar drie aangesloten partners in Kenia en Tanzania. Ze bewonderde de gedreven- en deskundigheid van de teamleden van deze partnerorganisaties. Het zijn ware changemakers. Aan de hand van drie korte verhalen over het werk van deze changemakers laat zij zien dat familiegerichte zorg mogelijk is.

Changemakers maken familiegerichte zorg mogelijk!

‘Voedsel voor vandaag, educatie voor morgen’
Christopher (vrijwilliger Acodeta, Tanzania)

Op een uur rijden van Msata (waar Acodeta gevestigd is) ligt het huis van Christopher. Christopher is al jarenlang betrokken bij Acodeta en voorvechter van eerlijkere kansen. Met een glimlach van oor tot oor staat hij in zijn tuin. Tussen de groene velden vol spinazie, aardappelen en papajabomen. Zijn kennis en succes in landbouw deelt hij met zijn omgeving. Momenteel heeft hij 12 families onder zijn hoede, die hij twee keer per maand bezoekt voor training en advies. “Ik geloof in de kracht van educatie”, vertelt Christopher. “Met het starten van een bedrijfje kunnen families financieel zelfredzaam worden. Voor mensen die nooit naar school zijn geweest is dat best lastig. Ik zet me daarom ook in voor educatie van de kinderen. Als we deze generatie weten te versterken, kunnen we echt het verschil maken!”

‘Protect the child for a better tomorrow’
Patricia (vrijwilliger KidsCare, Kenia)

Het is een warme dag in het gortdroge dorpje Tswaka. Het regenseizoen had allang moeten beginnen. Een groot probleem voor de dorpsbewoners, die grotendeels afhankelijk zijn van de landbouw. In de schaduw van een grote mangoboom vergadert het recente opgezette Child Protection Committee (CPC). Een groep vrijwilligers die in samenwerking met het team van KidsCare en de lokale Keniaanse overheid zich gaat inzetten voor de veiligheid van de kinderen in hun gemeenschap. Voor de groep staat Patricia, een krachtige jonge vrouw. Ze is kinderrechtenactivist en vastberaden om van de CPC een succes te maken. “De veiligheid van de kinderen in Tswaka is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid”, vertelt ze. “Wij komen dagelijks vele gevallen tegen van verwaarlozing, mishandeling en kinderarbeid. De kinderen moeten hiertegen worden beschermd. Dat kan alleen als we samenwerken. We zullen daarmee een inspiratiebron zijn voor andere dorpen.” Ondanks haar zachte en vriendelijke uitstraling lijken haar ogen vuur te spuwen. Met een arsenaal vol liefde is zij klaar om de kinderen in haar regio een betere toekomst te geven.

‘Ieder kind verdient een familie’
Grace (sociaal werker Macheo, Kenia)

Met een prachtige grote buik komt ze uit de auto gestapt. Grace is 37 weken zwanger en nog met volle energie aan het werk. Vandaag staat het bezoek gepland aan Jamie (7), Boy (5) en Marie (3). Grace werkt als sociaal werker bij Macheo en kent de kinderen van hun verblijf in het tijdelijke opvanghuis. Hun vader is overleden en hun moeder is door haar psychische en alcoholische problemen niet in staat om voor de kinderen te zorgen. Na verschillende pogingen om de thuissituatie te verbeteren zijn Grace en haar collega’s op zoek gegaan naar een alternatief. Dat bleek niet makkelijk. Na flink wat speurwerk en gesprekken zijn de kinderen bij hun tante en oom in huis geplaatst. Met een kop thee op de bank vertelt de tante over de kinderen. Ze doen het fantastisch op school en voelen zich al behoorlijk thuis. Zelf kon ze geen kinderen krijgen. Haar man had zijn bedenkingen maar voelt zich inmiddels helemaal vader voor de kinderen. “Hier doe ik het voor”, zegt Grace in de auto terug. “Het werk is soms best pittig, maar deze succesverhalen maken het zo ontzettend waard!”

Tekst en foto: Anne Vijverberg | Family Power

* Family Power is een samenwerkingsverband tussen negen Nederlandse particulieren initiatieven en hun internationale partners in vier continenten. Met een uitgebreid onderzoek- en communicatieprogramma willen deze relatief kleinere hulporganisaties samen zichtbaar maken hoe kwetsbare kinderen toch kunnen opgroeien in een veilige, zorgzame en permanente familie.

 

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heeft u ook een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.