How about tomorrow?

‘We are going on a summer holiday’ van Cliff Richard klinkt door het zaaltje in De Weijer. Niet het lied dat je verwacht bij een lezing over particuliere initiatieven (PI). Of toch wel? Want, benadrukte Sara Kinsbergen, veel mensen worden tijdens een vakantie geraakt door lokale omstandigheden en besluiten wat eraan of ertegen te doen. Maar hoe gaat het dan verder? Daarover ging de lezing van Sara Kinsbergen en Hans Baltussen op 15 mei in Boxmeer.

Menselijke bibliotheek
Sara begon haar lezing verwijzend naar Human Library dat tijdens Hallo Wereld op 30 mei voor het eerst wordt geïntroduceerd in Boxmeer. In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Kijken in de hoofden van mensen. “En dat is precies wat ik ook doe,” zegt Sara. “Ik probeer door gesprekken in de hoofden van de mensen te kijken: wat bezielt iemand om een project te starten in een ander land?” Voor haar onderzoek bezocht Sara, als PI-expert verbonden aan de afdeling Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) van Radboud Universiteit in Nijmegen, meerdere landen en projecten.

Een tientje
Voordat met de lezing echt begon, stelde Sara de aanwezigen voor de keuze: je hebt een tientje, dat mag je maar aan één project geven. Geef je het aan een NGO met betaald personeel, werkzaam in veel landen en meerdere programma’s waarbij zo’n 85% van de inkomsten naar de doelgroep gaat? Of geef je het aan een PI met vrijwilligers en met een project in een specifiek land, maar waar 98% van je gift aan het doel ten goede komt? Enkele bezoekers kozen voor de NGO met als argument dat het werk van grotere organisaties meer impact zou hebben. Het merendeel koos echter voor de PI, want dan wist je dat het goed terecht kwam. En dat kon je zien.

How about tomorrow?
Met een bijpassende muziekje liet Sara de verschillende fases uit het leven van een wereldburger horen. Na ‘We are going on a summer holiday’, ‘It’s a hard day’s night (and I’ve been working like a dog)’ en ‘I want it all’ – het vele werk en veel willen doen, maar ook: donateurs willen veel – werd de cruciale vraag gesteld: ‘How about tomorrow?’ Veel PI weten het antwoord nog niet op die vraag. Toch zijn PI taai: zo’n 80% van gestarte PI bestaat na 10 jaar nog. En van de projecten is zelfs na 10 jaar nog 70% functioneel. Maar benadrukt Sara: “Overleven is voor een PI geen sinecure”.

Probleemoplossend vermogen
Aan efficiëntie, loyaliteit, goede wil en (lange termijn)resultaten ligt het niet, maar de projecten gaan te weinig in op structurele oplossingen, meent Sara Kinsbergen. “Worden met de interventies de problemen echt opgelost?” Natuurlijk is het nobel om straatkinderen een plek te geven waar ze veilig en gezonder kunnen opgroeien, maar los je daarmee het probleem op dat er überhaupt straatkinderen zijn? En dat blijkt vaak een brug te ver voor PI. PI maken liever veilige keuzes en missen vaak geld en tijd om aan alle wensen (van zichzelf en hun donateurs) te kunnen voldoen.

Passie
Hans Baltussen, IC-verpleegkundige en docent Verpleegkunde aan het ROC in Nijmegen, zegt zich te herkennen in het verhaal van Sara. Hoewel niet op vakantie maar op zoek naar stageplaatsen voor  zijn studenten, kwam hij terecht in Malawi en werd getroffen door de erbarmelijke omstandigheden waarin het deskundige ziekenhuispersoneel moest werken. Dat was het begin van Passion for People.

Gouden Gans
Uiteindelijk ondersteunde Passion for People de bouw van 4 kraamkamers en schonk medische apparatuur voor het Trinity Hospital in Muona. Voor de bouw van de kraamkamer ontving Passion for People in 2016 zelfs de Gouden Gans van Wilde Ganzen. Hans deelde niet alleen de resultaten met het publiek, maar ook de missers. Zo bleek de geavanceerde couveuse uit Nederland iets te ingewikkeld voor gebruik. Maar met aanwijzingen via de telefoon kwam het toch nog goed. En de ervaringen van Hans en zijn stichting waren weer erg herkenbaar voor het publiek dat op deze lezing afkwam.

 

De lezing Particuliere Initiatieven (PI) en projecten tegen armoede werd o.a. georganiseerd door SOB (Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer) in aanloop naar het evenement Hallo Wereld op Hemelvaartsdag. De SOB biedt een platform voor particuliere initiatieven en mensen uit de Gemeente Boxmeer die zich met ontwikkelingsprojecten bezig houden. Op dit moment zijn in totaal 12 particuliere initiatieven aangesloten bij de SOB, waaronder meerdere Partin-leden zoals Mama and Me Uganda, KisoBoka, Mirembe en Support Yayème.

Foto: Passion for People