In de schijnwerper: Stichting Help Burkina (zoekt en) vindt mogelijkheden

Er zijn veel organisaties die de wereld mooier maken. In binnen- en buitenland. Die goede doelen zijn niet altijd bij iedereen bekend. Daarom geeft Partin haar leden een podium.  Dit is alweer de tiende uit de serie ‘In de schijnwerper’. Esther Cremers nam het stokje van haar vader over en zit zich in voor de mensen in Burkina Faso. Zo gaan de projecten die Stichting Help Burkina ondersteunt door. Dat vervult vader en dochter van dankbaarheid.

Wat inspireert je om dit werk te doen?

‘Het feit dat mijn vader al meer dan 20 jaar projecten in Burkina Faso wist te realiseren en ik drie keer met hem daar ben geweest. De persoonlijke contacten zijn zo indrukwekkend. De liefde die hij voor Burkina Faso voelt, is op mij overgesprongen. Inmiddels is mijn vader al 85 en ik bedacht enkele jaren geleden dat het geweldig mooi zou zijn om zijn werk nu al over te gaan nemen. Sinds vier jaar ben ik kartrekker en voorzitter en de projecten gaan door! En hij kan er nog getuige van zijn. Dat vervult mij met dankbaarheid.’

Wat zijn de uitdagingen voor jouw organisatie?

‘We hebben met een Franstalig land te maken en ik heb Duits gestudeerd, haha. Toch lukt het dankzij de computer en google translate om mijn Frans te verbeteren en om alle mailcontact in het Frans te doen.

De onrust in de Sahelzone is sinds twee jaar een onzekere factor voor de mensen in Burkina Faso. Zij blijken er minder angstig door te zijn dan wij verwachtten. Het leven gaat tenslotte ook door. We hopen dat onze projecten niet het doelwit worden van aanslagen.

Het blijkt moeilijk om meer bekendheid – en dus donateurs – te krijgen. Doordat ik nu voorzitter ben, is de stichting verhuisd omdat die op het adres van de voorzitter woont. Ik dacht dat het eenvoudiger zou zijn om voet aan de grond te krijgen en dat een nieuwe omgeving juist veel opties zou bieden. Maar hier zijn natuurlijk al andere organisaties die steun krijgen van de lokale bevolking. Over af en toe een helpende hand heb ik absoluut niet te klagen. Maar het is moeilijk om mensen te vinden die zich echt committeren aan jouw stichting.’

Hoe wil je dat bereiken?

‘Ik zoek steeds naar mogelijkheden: een presentatie bij groepen mensen, een kraam met spullen om te verkopen, langs de deuren gaan met kleine artikelen. Nu we dit jaar ons 25-jarig jubileum hebben, wachten er op dat gebied ook speciale activiteiten.

Stichting Wilde Ganzen heeft een toezegging gedaan om ons met het nieuwste deel van ons project te helpen. Dat geeft vertrouwen en ook voor buitenstaanders een positief gevoel bij onze kleine stichting. Verder werk ik actief aan mijn Frans en ik vraag ook af en toe mensen of ze niet zouden willen overwegen om zich te committeren en een activiteit op zich te willen nemen. En dat lukt gelukkig ook weleens.’

Hoe draagt Partin bij aan de doelstelling van jouw projecten?

‘Ik weet dat ik met vragen altijd bij Partin terecht kan. Ook bezoeken we met enkele mensen de Partindag. Een inspiratie is het zeker en je krijgt goede tips. Verder zag ik mooie webinars voorbijkomen. Als je het volgen van zo’n webinar over meer mensen kunt verdelen, dan krijg je meer info voor je stichting. Dat is fijn.’

Welke boodschap geef je andere kleine goede doelen mee?

‘Laat je niet gek maken. In de allermeeste gevallen zal jullie hulp mensen in een minder ontwikkeld gebied ergens op de wereld sterker maken. Hun leven hangt niet af van jullie hulp. Als een project niet zo snel gaat als je zou wensen dan is dat geen ramp. Jullie weten dat je geweldig goed werk doet binnen je eigen mogelijkheden.

Laat je dus niet gek maken.’

 

Esther Cremers is voorzitter van Help Burkina. Over de foto zegt ze: ‘Op mijn bijgevoegde foto staan de geslaagde leerlingen die in juni 2023 hun staatsexamen couture hebben afgelegd in Tenkodogo. Ze hebben drie jaar een naaicursus gevolgd aan het opleidingscentrum Centre Père Willy Burm in Koupéla, waaraan wij in 2017 begonnen te bouwen en dat nog steeds uitgebreid wordt.’  Ga naar Stichting Help Burkina voor meer informatie.

 

Foto: Esther Cremers / Stichting Burkina Faso