In de schijnwerper: Stichting Kindia kent elke ‘druppel’ bij naam

Wat inspireert je om dit werk te doen? Dat is de eerste vraag die Partin in deze reeds ‘In de schijnwerper’ stelt. De antwoorden laten meteen zien waar de passie en de gedrevenheid voor het verbeteren van mensenlevens vandaan komt. Deze keer is het antwoord heel verrassend. Annemieke van den Broek (Stichting Kindia – Kind in India) geeft antwoord op die eerste vraag met een gedicht. ‘Mijn bijdrage aan een betere wereld/is een druppel op de gloeiende plaat./Tot het moment dat ik weet over wie het gaat.’

Wat inspireert je om dit werk te doen?

‘In 2003-2004 heb ik mijn eerste reis naar een straatkinderenproject in Zuid-India gemaakt. Dit was een half jaar met mooie, leuke, indrukwekkende maar ook verdrietige ervaringen. De immense armoede, de achtergrond van de kinderen en het besef dat niet ieder kind in de wereld gelijke kansen heeft, zette mij aan het denken. Het oprichten van Stichting Kindia in 2005 was een eerste stap om tot actie over te gaan. Met een groepje fijne mensen zijn we begonnen om, door middel van het organiseren van kleine activiteiten, geld in te zamelen. Dat is nu uitgegroeid tot een goed draaiende stichting met vele vrijwilligers, prachtige initiatieven en bijzonder mooie resultaten.

Intussen ben ik velen malen vaker in India geweest en zie ik het project JET dat we steunen enorm groeien. Van een kleine vervallen oude schuur waar voor zo’n 70, deels gehandicapte, kinderen, werd gezorgd naar een school- en opleidingscentrum waar anno 2024 circa 300 kansarme kinderen educatie krijgen. Een kleine groep van kinderen met geen of een onveilige thuissituatie wonen intern, het merendeel van de kinderen komt uit de arme wijken en dorpjes rondom het project.

Het volgende gedichtje geeft precies weer waarom ik doe wat ik doe en waarom ik geloof dat juist kleine stichtingen groots werk kunnen doen.’

Gerechtigheid is een groot woord.
Mijn bijdrage aan een betere wereld
is een druppel op de gloeiende plaat.
Tot het moment dat ik weet over wie het gaat.
Een gezicht, een naam, een mensenleven
brengen gerechtigheid dichterbij
en laten concreet zien
wat mijn bijdrage kan veranderen
in het leven van die ander.

Wat zijn de uitdagingen voor jouw organisatie?

‘Door de vele moeilijke en lastige regels en wetgeving in India hebben we de afgelopen jaren veel uitdagingen moeten overwinnen. Met veel dank aan onze team in India, dat bestaat uit lokale mensen die zelf dit project al in 1997 gestart zijn. Een goede en betrouwbare partner in het land waar je een project steunt, is echt heel erg belangrijk.

Een grote uitdaging daarnaast is natuurlijk het werven van fondsen. We zijn redelijk creatief en door middel van het organiseren van vele activiteiten, deelname aan evenementen en veel initiatieven vanuit onze Kindia-vrienden en kennissen kring verkrijgen we de benodigde financiën.

Nu zijn we vooral op zoek naar vaste donateurs die ons helpen om zo veel mogelijk van onze kinderen een vervolgopleiding te kunnen laten doen. Op dit moment volgen zo’n 25 kinderen een vakopleiding of een studie en zijn er 20 kinderen reeds afgestudeerd. Ons streven is om dat aantal flink te laten groeien.’

Hoe wil je dat bereiken?

‘Vanaf de oprichting van Stichting Kindia is het delen van onze verhalen onze kracht geweest. Letterlijk, door te vertellen over India, ons project, de kinderen en onze ervaringen en hiermee mensen te raken zoals wij zelf ook geraakt zijn.

Maar ook door twee groepsreizen die we hebben georganiseerd waardoor mensen om ons heen de kans kregen zelf mee te leven en te werken in een wereld waar eerste levensbehoeften niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

Momenteel zetten we, naast allerlei activiteiten, vooral ook Social Media, onze website en Polarsteps in om te delen wat we doen. Hier in Nederland, door ons team in India, maar zeker ook tijdens onze bezoeken aan ons project JET in India.’

Hoe draagt Partin bij aan de doelstelling van jouw projecten?

‘Partin is voor ons echt een organisatie waar we op terug kunnen vallen. Afgelopen jaar zijn we ontzettend geholpen met uitleg en advies met betrekking tot de moeilijkheden die het ons plotseling gaf om grotere bedragen naar ons project in India over te maken.

Met regelmaat bezoek ik ook de site en sinds kort heb ik het deelnemen aan webinars ontdekt. Super leuk, leerzaam en motiverend!

Welke boodschap geef je andere kleine goede doelen mee?

‘Laat je niet ontmoedigen door opmerkingen zoals: “Wat je doet is toch maar een druppel op de gloeiende plaat? Waarom doe je het dan?”

Want als die druppel een kind in nood betreft dat dankzij het werk van onze stichting een opleiding kan volgen en daardoor een betere toekomst tegemoet gaat, dan lijkt mij het me al meer dan waard!

Je zult maar in een land geboren zijn waar kinderen allesbehalve gelijke rechten hebben, je ouders geen inkomen hebben en jij niet elke dag te eten. Of een vader die jou en je moeder slaat en het beetje geld dat er soms is uitgeeft aan alcohol. Je leeft op straat of in een hutje dat op instorten staat, dat geen droog onderkomen geeft tijdens de moesson of bescherming geeft tegen de warmte in maart tot en met juni. Al vanaf jongs af aan moet je mee gaan werken in een omgeving waar van goede arbeidsomstandigheden nog nooit gehoord is. Of je hebt een handicap waardoor je weggestopt wordt, mishandeld en verteld dat je niets waard bent.

Is het dan niet mooi dat wij en jij voor een druppel (een kind) een lichtpuntje kunnen zijn, het naar school kunnen laten gaan waar het vriendjes en vriendinnetjes om zich heen heeft en kunnen waarborgen dat de omgeving veiligheid biedt?

Dat kan ik geen druppel op de gloeiende plaat noemen. Dat gaat om een mensenleven dat net zoveel waard is als het jouwe en het mijne en net zoveel liefde en kansen verdiend.’

 

Annemieke van den Broek is oprichter en voorzitter van Stichting Kindia – Kind in India. De stichting zet zich in voor een betere toekomst van straatkinderen en kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap in India. Ga naar Stichting Kindia voor meer informatie. 

 

Foto: Annemieke van den Broek/ Stichting Kindia