Institutionele fondsenwerving enorm potentieel voor PI

Han Valk inspireerde de deelnemers van de workshop ‘institutionele fondsenwerving’ op de Partindag 2018. Maar het inspireerde ook Han Valk. Kleine goede doelen, zo schrijft hij op zijn site, werven vooral bij Nederlandse huishoudens, terwijl grotere (vermogens)fondsen veel potentieel bieden. De markt is enorm, de competentie nog gering en vooral door samenwerking kunnen kleine organisaties het verschil maken. Dus tijd om te beginnen.

Van alle vormen van fondsenwerving is institutionele fondsenwerving het meest kosteneffectief. De vaardigheden die nodig zijn (bijv. netwerken en voorstel schrijven) zijn vaak al beschikbaar binnen de organisaties. En voldoende tijd en structuur kan leiden tot een groot potentieel om grotere fondsen te werven. Dit zijn relatief kleine investeringen, met grote resultaten.

Bovendien is er een tendens onder donoren om projecten rechtstreeks te financieren, zonder de tussenpersoon van een internationale organisatie. Dat sluit goed aan bij particuliere initiatieven (PI) met lokale partners. Veel kleinere organisaties hebben lokaal verankerde projecten die gebaseerd zijn op lokale behoeften. Dat is goed uit te leggen aan de donoren en biedt interessante financieringsmogelijkheden. En kleine goede doelen zijn vaak innovatiever en flexibeler dan grotere NGO. Ook bij samenwerkingen tussen kleine goede doelen en bij partnerschappen met grotere organisaties blijken deze eigenschappen voordelen op te leveren.

Valk sluit dan ook af met: ‘Ik hoop dat kleinere non-profit organisaties de uitdaging zullen aangaan om grotere bedragen voor hun projecten te gaan werven. De ingrediënten om succesvol te zijn, zijn er: de markt is enorm en anderen hebben het ook gedaan. Dus, tijd om te beginnen!’

De vijf redenen waarom institutioneel fondsenwerving voor kleine goede doelen een enorm potentieel bieden, volgens Han Valk:

  1. Nog is er weinig competentie
  2. Klein zijn betekent flexibiliteit
  3. Al samenwerkend kunnen kleine organisaties het verschil maken
  4. Lokaal fondsenwerving is een trend
  5. Veelal zijn er kleine investeringen nodig

Han Valk legt het allemaal uit in het artikel ‘Five great institutional fundraising opportunities for smaller non-profits’.