Skip to content

TOOLKIT
—————
BESPAREN OP OVERBOEKINGEN

NAAR LANDEN MET ZACHTE VALUTA’S

Global Payments

Check out what we do and how we do it here.

Doet u regelmatig overboekingen naar uw projectland(en) met zachte valuta? Dan bespaart StoneX u veel geld. Voor Partinleden is dit platform gratis. Profiteer nu!

Nog geen lid van Partin? Meldt u hier aan. 

STONEX: INTERNATIONALE OVERBOEKINGEN

Platform voor NGO’s

In het rapport Missing Millions van het project Stamp Out Poverty beschrijft Nana Yaa Boakye-Adje hoe bedrijven – maar juist ook internationale goede doelen – heel veel geld mislopen bij het overmaken van geld naar landen met zogenaamde ‘zachte’ valuta. ‘Zachte’ valuta zijn de valuta waarvan de vraag naar, en het aanbod van geld, veel meer fluctueert dan munten als euro, dollar en yen. Haast iedereen maakt bij overmakingen gebruik van zijn eigen bank en denkt er niet over om gebruik te maken van de concurrentie tussen banken.

StoneX heeft een platform gemaakt waarmee NGO’s banken tegen elkaar laat opbieden over hoeveel ‘zachte’ valuta zij beschikbaar stellen voor een bedrag X.

In Nederland werken onder andere Artsen zonder grenzen, Woord en Daad, Edukans en Wilde Ganzen met het platform van StoneX.

En nu stellen zij het platform ook gratis beschikbaar voor Partinleden, die immers regelmatig overboekingen doen naar hun projectland(en). Partin heeft het platform getest. Het gebruik van het platform levert een ‘winst’ op van 1 tot 4 procent, vaker meer. Hoeveel het voordeel precies is, is van tevoren te bepalen.

Met een paar overboekingen per jaar naar een land met een sterk fluctuerende munt kan het gebruik van het platform zoveel geld besparen, dat alleen al dit voordeel het lidmaatschap van Partin dubbel en dwars waard is.

HOE WERKT HET?

Stuur een mail naar Partin: secretariaat@partin.nl
Partin brengt u in contact met de vertegenwoordiger bij StoneX.

Foto: Doran Erickson (Unsplash)

Vervolgens ontvangt u per email de aanmeldingsformulieren. Deze stuurt u op naar het adres in de UK van StoneX, samen met een uitdraai van de Kamer van Koophandel en het laatste financiële verslag van uw stichting. Daarna krijgt u een toegangscode en wachtwoord. U kunt nu aan de slag!

  • U voert de begunstigde in in het systeem (die staat er dan meteen vast in). Uiteraard met een rekeningnummer in lokale valuta, dus geen euro of dollarrekening.
  • Vraag een indicatieve koers middels het scherm “transactions”. Je kan deze koers bijv. vergelijken met de koers op Oanda.com
  • Vervolgens kan je de transactie invoeren. Let op dat de limiet toereikend is.
  • Dan wordt de betaling uitgevoerd en krijgt de begunstigde een melding via zijn email.
  • Vervolgens komt het bedrag op zijn bank, verminderd met de bankkosten.
  • Daarna vraagt FXecute om het bedrag van van jouw bank over te maken naar hun bank.

Bekijk hier de informatie van een Engelse organisatie die het systeem gebruikt, of bekijk de instructievideo op vimeo.

MEER TOOLKITS

n

Handig in dit verband is wellicht ook: