Kamerleden nemen Petitie Stop onnodige regeldruk in ontvangst

Op 29 maart werd door verschillende organisaties, waaronder Partin, de petitie om onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen te stoppen aan de Kamerleden Hilde Palland (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Hawre Rahimi (VVD) aangeboden. De Kamerleden deelden hun bezorgdheid. Kamerlid Stoffer zei in zijn omgeving te zien dat besturen worstelen met een te kort aan vrijwilligers. En dat kan niet de bedoeling zijn. “We moeten witwassen aanpakken, maar daarbij besturen van vrijwilligersorganisaties en goede doelen zo veel mogelijk ontzien.”

Directe aanleiding voor de petitie is het UBO-register. Maar er is meer dan dat. Na invoering van de privacywetgeving AVG en de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is het UBO-register voor veel organisaties wel de spreekwoordelijke druppel. De administratiedruk die deze wetten opleveren, hindert vrijwilligers in besturen om hun werk goed te kunnen doen. Het geeft extra werk. Tijd en energie die ze liever in hun doelstellingen stoppen. Kamerlid Palland beaamde dit: “We moeten niet vergeten dat het om meer gaat dan het UBO-register. De druk neemt sowieso al jaren toe.”

Petitie
De petitie telt inmiddels al ruim 11.000 handtekeningen. De petitie blijft gewoon open, want het is nog niet zo maar afgelopen met de regeldruk! Ben je bestuurder, als vrijwilliger betrokken bij een stichting, vereniging of club, of vind je gewoon dat de regeldruk wel een maatje minder kan, teken de petitie: stopregeldrukvrijwilligers.petities.nl/

Foto: NOV