Kleine goede doelen delen hun passie; geef deze passie door

U kent ze wel. Bevlogen mensen die zich inzetten voor anderen. Als u met ze in gesprek komt, bij de supermarkt of op een feestje, dan spat de passie ervan af. Omdat ze willen bijdragen aan een mooiere en eerlijkere wereld. Of omdat ze eenvoudigweg willen helpen. Ze steken de handen uit de mouwen en starten initiatieven hier en elders in de wereld.

Deze vrijwilligersorganisaties ondersteunen vaak kleinschalige projecten, die de grote wereldproblemen niet oplossen, maar wel kansen creëren voor gezinnen die leven rond de armoedegrens. Mensen die deze initiatieven met beide handen aangrijpen en verschil maken. In hun leven en dat van ons. Want ook u wilt iets doen.

Persoonlijk contact
Persoonlijke ontmoetingen zijn vrijwel altijd de drijfveer achter de initiatieven. Want van dichtbij meemaken wat armoede met mensen doet zet mensen in beweging. Dat kan tijdens vakantie, een verblijf in het buitenland of door de verhalen van familieleden, vrienden en kennissen. En deze betrokken mensen zetten op hun beurt andere mensen in beweging. Direct contact, korte lijntjes en vertrouwen maakt dat donateurs zien waar het geld besteed wordt. Bovendien maken deze kleine organisaties vaak maar heel weinig kosten.

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 2000 kleine stichtingen die op een of andere manier bijdragen aan wereldwijde armoedebestrijding. Dat doen ze op geheel eigen wijze. Eigenzinnig ook, want de eigen koers van delen en directe samenwerken met hun medeburgers elders is een kenmerk dat deze initiatieven zo wonderlijk eenvoudig en effectief maakt. Wat overigens niet wil zeggen dat deze innovatieve clubs geen tegenslag kennen. Maar door de sterke banden en jarenlange inzet laten deze mensen zich niet uit het veld slaan. Na elke tegenvaller staat het particuliere initiatief versterkt op. Wereldwijd actieve initiatieven die verschil maken.

Verhalen met passie
Bezoek maar eens www.kleinegoededoelen.nl. Op deze site vertellen kleine en grotere goede doelen met passie over hun projecten. Daaruit blijkt dat de meeste projecten getuigen van een effectieve en hartverwarmende samenwerking met lokale partners in het projectland. Mensen die met een klein zetje hun eigen toekomst verder vorm kunnen geven. Want de energie en kracht van Nederlandse burgers zet mensen elders in beweging.

U bent ook bewogen met de wereld en wilt best aan deze kleinere organisaties doneren. Maar vaak opereren kleine goede doelen erg lokaal en zijn landelijke niet of nauwelijks bekend. Waar vindt u dan het goede doel dat bij u past? Partin kan u daarbij helpen.

Partin is de brancheorganisatie van kleine goede doelen actief in internationale samenwerking. Zo’n 400 particuliere initiatieven zijn lid. Deze leden zetten zich wereldwijd in.

Vindt een match
Allereerst kunt u zelf op www.partin.nl/organisatie op zoek gaan naar een doel dat u koestert. Met de handige zoekfunctie geeft u uw voorkeuren aan op land, regio, doelgroep of standplaats in Nederland. Ook kunt u gericht zoeken op een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, de SDG’s. Eenmaal een goed doel gevonden, kunt u eenvoudig contact maken.

Een andere mogelijkheid is dat Partin u direct adviseert. Zoekt u projecten voor moeders en kinderen? Of bent u geïnteresseerd in gezondheidszorg of wilt u meewerken aan economische groei? Heeft u voorkeuren voor een land, zoals Bolivia, Ghana of Indonesië? Vertel het ons en wij zoeken een of meerdere organisaties die bij uw wensen past.

Alle leden van Partin zijn erkende Algemeen Nut Beogende Instellingen. De giften aan deze doelen tellen dus mee voor belastingaftrek.

Partin steunen kan natuurlijk ook. Want leden verhogen aantoonbaar hun bereik en effectiviteit door optimaal te profiteren van de mogelijkheden die de brancheorganisatie haar leden biedt. Zo organiseert Partin verschillende bijeenkomsten zoals webinars en de jaarlijkse ‘Partindag’ waarin leden hun kennis en ervaringen met elkaar delen. Niet zelden ontstaan hieruit samenwerkingsverbanden die het realiseren van de doelstellingen een stuk makkelijker maken. Want ‘Samen kunnen we meer, samen doen we meer’ is na meer dan 10 jaar een slogan die Partin nog steeds volop waarmaakt.

Geef de passie door
Overweegt u een schenking aan een goed doel actief in internationale samenwerking, stelt u directe betrokkenheid en enthousiasme voorop, en wilt u ook graag dat uw donatie met zo min mogelijk kosten ten goede komt aan het project, kijk op een van onze sites. Of wilt u vriend worden van Partin, neem dan contact met ons op.

Meer informatie
www.partin.nl
secretariaat@partin.nl

Dit artikel verscheen eerder in Schenken en Nalaten aan Goede Doelen (editie 2-2021).

Tekst: Yvonne van Driel (Partin)
Foto: Tan-kids (Tanzania)