Kleine goede doelen en noodhulp: Sprinkhanenplaag

Door de coronaviruspandemie misschien wat op de achtergrond geraakt, maar de sprinkhanenplaag in Afrika en het Midden-Oosten blijft ‘complex en extreem alarmerend’. Woensdag voorspelde de wereldvoedselorganisatie FAO dat de komende weken steeds grotere aantallen sprinkhanen in het stadium komen dat ze uitvliegen. Juist aan het begin van het oogstseizoen zullen ze dan gigantisch grote gebieden kaalvreten. Niet alleen FAO maakt zich zorgen, ook Partinleden doen dat. Zo zet Sosurwo Fonds alle zeilen bij om met noodvoedselpakketten het voedseltekort dat dreigt te voorkomen. 

De zwaarst getroffen landen zijn Kenia, Ethiopië en Somalië. Daar worden de voedselvoorziening en daarmee mensenlevens op ‘een niet eerder voorgekomen schaal’ bedreigd. Knelpunt in de aanpak van de gigantische zwermen is een tekort aan insecticiden en sproeivliegtuigen om de snelle vermenigvuldiging van de insecten op grote schaal aan te pakken. De FAO komt daarvoor nog tientallen miljoenen euro’s tekort.

Kamervraag
D66-Kamerlid Achraf Bouali stelde deze week schriftelijke vragen aan minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Hij dringt erop aan dat ook Nederland financieel bijdraagt aan de bestrijding van de sprinkhanenplaag. Bouali noemt het ‘humaner en kostenefficiënter om nu in te grijpen dan te wachten tot een voedselcrisis ontstaat’. Hij wijst op de doelstelling van het kabinet om in 2030 ten minste 32 miljoen mensen uit een situatie van ondervoeding te hebben geholpen.

Bekijk hier een kort verslag van het bezoek van Dorcas Chepkwony aan Kenia in februari dit jaar: 

 

 

Hoewel kleinegoededoelen.nl geen crowdfundingsplatform is, besteedt Partin regelmatig aandacht aan bijzondere (noodhulp)acties. Zo verschenen er artikelen over de inzet van onze leden actief bij de wederopbouw na Idai in Zuidelijk Afrika vorig jaar en bijvoorbeeld na de aardbeving op Sulawesi in 2018.