Kleine goede doelen en noodhulp

Child Support Indonesia start hulp aan Sulawesi

Het aantal slachtoffers van de tsunami en aardbeving vorige week vrijdag op Sulawesi stijgt nog steeds. Bij Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties is binnen een dag een miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers op dit Indonesische eiland. Maar pleitte Partin-directeur Erik Boerrigter al in 2013 in een artikel in Trouw dat samenwerking met particuliere initiatieven (PI) de opbrengsten voor noodhulp zouden kunnen doen stijgen. Voordeel van kleine goed doelen is dat zij direct contact hebben met hun achterban hier en hun partners daar. Dat communiceert direct en dat geeft een positief geefgevoel.

En kleine goede doelen zetten zich in. Zo startte Partin-lid Child Support Indonesia, in samenwerking met hun Indonesische partner PMI (Rode Kruis), al de eerste noodhulp op het eiland Batam. EdeStad.nl vermeldt: ‘Maandag 1 oktober is een schip met jenset en medische instrumenten en verbandmiddelen verscheept naar Poso op Sulawesi. Enkele medewerkers van het Rode Kruis op Batam zijn net terug uit Lombok waar zij waterputten en toiletgelegenheden hebben gemaakt. Zij vertrekken deze week nog naar Palu om ook daar te helpen met noodhulp.’ Maar ook bij eerdere rampen, zoals na de aardbeving in Nepal in 2015 en de tyfoon Haiyan die huishield in 2013 op de Filippijnen, gaven PI noodhulp.

Natuurlijk kunnen kleine goede doelen in geval van heftige natuurrampen de noodhulp niet aan. Boerrigter: ‘Maar zij kunnen wel een rol vervullen bij de opbouw – vooral de organisaties die al jaren actief zijn in het betreffende gebied – en tegelijkertijd zorgen voor een gevoel van verbondenheid over internationale samenwerking in Nederland. Een goed gevoel over hulp is belangrijk, want een volgende ramp zal niet uitblijven en ook dan zal er weer een beroep worden gedaan op het Nederlandse publiek.’

Bron(nen):  EdeStad.nl, nu.nl (foto), Trouw


Het laatste nieuws van de acties van Child Support Indonesia vindt u op hun facebookpagina