Kleine ontwikkelingsorganisaties doen groot werk

Hoe veel goede doelen kent u? Vijftig? Honderd? Misschien zelfs tweehonderd? Niemand weet het precies, maar er zijn er zeker meer dan 16.000. Bijna al deze Nederlandse goede doelen zijn kleine, minder bekende vrijwilligersorganisaties, die op allerlei vlakken geweldig werk leveren. Vaak zijn het super-innovatieve clubs die hele specifieke projecten opzetten waar grote organisaties niet aan toekomen. De bijdrage die al die kleine vrijwilligersorganisaties leveren is van onschatbare waarde. Zeker binnen de sector ontwikkelingssamenwerking.

Effectief met minder kosten
Vele donateurs zoals u zouden graag aan kleinere organisaties willen geven. Vaak ook omdat de kleine organisaties maar heel weinig kosten maken. Ze hebben echter geen landelijke naamsbekendheid en opereren vaak heel lokaal opereren. Daardoor zijn ze moeilijker te vinden.

Vind een goed doel dat bij u past
Partin wil u graag een handje helpen bij uw zoektocht naar een organisatie die bij u past. Partin is de brancheorganisatie van kleine goede doelen in ontwikkelingssamenwerking. Bij ons zijn zo’n 350 organisaties aangesloten. Wat wilt u? Een project voor jongeren? Of toch maar liever gezondheidszorg? In Vietnam of in Ghana? U bepaalt!

U vindt deze goede doelen op www.partin.nl/organisatie/. Het zijn allemaal erkende Algemeen Nut Beogende Instellingen. De giften aan deze doelen tellen dus mee voor de belastingaftrek.

Op Partin’s tweede website, www.kleinegoededoelen.nl, ondersteunen wij onze leden en geïnteresseerde kleine goede doelen uit andere sectoren met toolkits. Zo’n toolkit is bijvoorbeeld een hulpmiddel bij het schrijven van een projectaanvraag, die verstuurd kan worden aan vermogensfondsen of bedrijven. Ook vertellen kleine goede doelen hier over hun projecten, over hun successen en soms over hun teleurstellingen. Want die zijn er uiteraard af en toe ook. Maar de meeste projecten getuigen van een effectieve en hartverwarmende samenwerking met lokale partners in het projectland. Mensen die met een klein zetje hun eigen toekomst verder vorm kunnen geven.

Dus als u een schenking aan een goed doel in ontwikkelingssamenwerking overweegt, u van betrokkenheid en enthousiasme houdt, en ook graag wilt dat uw donatie met zo min mogelijk kosten ten goede komt aan het project, kijk dan eens op www.kleinegoededoelen.nl. Via de hartverwarmende verhalen vindt u zeker een doel dat uw passie met u deelt. Een telefoontje of een mail naar Partin waarin u uw wensen kenbaar maakt kan natuurlijk ook.

Dit artikel verscheen eerder in de laatste editie (1-2020) van Schenken en Nalaten aan Goede Doelen