Krachtige partnerorganisaties is de wens van Gentiaan en die komt uit

Op het eerste gezicht hebben coaching in onderhoud van waterpompen in Guatemala, training voor welzijn-medewerkers in Kirgizië, bijscholing over irrigatiesystemen in Mali en cursussen in agroforesty in Sierra Leone weinig met elkaar te maken. Behalve dat het voorstellen voor capaciteitsopbouw zijn. En dat het bloemenfonds Gentiaan daarom deze projecten met een bijdrage steunt. Met die bijdrage kunnen de partnerorganisaties van Ayuda Maya, Elnura, Vrouwen en Arbeidsmarkt (VAM) en Plant n Boom aan de slag. Door capaciteitsopbouw worden het krachtigere organisaties. Dat is de wens van Gentiaan. 

Afgelopen maandag kregen de vier organisaties bericht over de toekenning. ‘Dat is geweldig nieuws!’ reageerde Eamonn Hanson van Plan n Boom. En Aleid van der Spek (Stichting Elnura) meende: ‘De moeite beloond! Een goede start voor de nieuwe week. CPC zal er zeker blij mee zijn.’

De vier organisaties krijgen samen € 28.899. En Gentiaan gaf aan vier andere stichtingen aanmoedigingspremies. Vrienden van Christopher, Stepping Stone Liberia, 6 degrees Academy for Women en Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda kregen ieder € 1.000 voor hun projectpartners in Ghana, Liberia, Nepal en Oeganda.

In totaal hadden 26 stichtingen een voorstel ingediend. Daaruit kwam een shortlist die samen met het Partin-team aan de slag gingen om de voorstellen verder uit te werken. Dat zijn interactieve trainingen waarbij het uitwisselen en elkaar helpen voorop staat. Uit die shortlist selecteerde Gentiaan de vier projecten die het meeste voldeden aan de gestelde voorwaarden. Een belangrijke wens was om de capaciteiten van de partnerorganisatie te verbreden en te versterken.

Guatemala
Adicay, de partnerorganisatie van Ayuda Maya, kan met de bijdrage van Gentiaan gereedschappen voor het installatie en onderhoud van waterpompen die werken op zonne-energie aanschaffen. Ook zullen ze een ingenieur inhuren die het team in een aantal workshops wegwijs maakt in het onderhoud van waterpompen

Kirgizië
Center for the Protection of Children (CPC) is de partnerorganisatie van Stichting Elnura. Voor de welzijn medewerkers worden twee 4-daagse trainingen en twee 2-daagse trainingen ‘GALS-methode’. Ook wordt een training over de nieuwe belastingwet aangeboden.

Mali
De aanvraag van Stichting Vrouwen en Arbeidsmarkt (VAM) is voor partnerorganisatie Tuma Barama. Door het inhuren van een agri-technicus wordt kennis en ervaring in het aanleggen van een irrigatiesysteem verkregen. Vervolgens kunnen andere vrouwengroepen in de omgeving van Bandiagara bij de aanleg van irrigatiesystemen ondersteund worden.

Sierra Leone
Plant n Boom werkt in Sierra Leone samen met KETSO. In 2023 gaan 5 KETSO-medewerkers de onlinecursussen in agroforesty volgen. De medewerkers worden door Plant N Boom experts verder begeleid in het delen van de opgedane kennis met de lokale boeren. En in 2 gemeenschappen worden waterputten uitgediept. Tijdens het droge seizoen worden zowel KETSO-medewerkers als 50 leden van de gemeenschap getraind in het onderhouden van de waterputten, agroforestry, kweken, snoeien en het drogen van groente, fruit en zaad. 

Bloemenfonds
Gentiaan was het zevende bloemenfonds dat door Partin gefaciliteerd werd. Vermogensfondsen steunen graag kleine innovatieve projecten. Maar kwalitatief goede projecten vinden, is soms moeilijk. Partin helpt daarbij. Partin kan dat omdat de branchevereniging meer dan 400 leden heeft. En door intervisiesessies presenteert een geselecteerde groep kleine goede doelen kwalitatief sterke projectvoorstellen. Op deze wijze ligt de kans op een samenwerking tussen de 75% en 100%.

Bent u betrokken bij een (vermogens)fonds en wilt u meer van deze vorm van samenwerking weten, neem dan contact op met Erik Boerrigter via secretariaat@partin.nl. Hij kan u alles over de voordelen en werkwijze vertellen. Of kijk op partin.nl voor algemene informatie.

 

Tekst: Yvonne van Driel | Partin
Foto’s: Ayuda Maya | Elnura | VAM | Plant n Boom

 

De stichtingen 6 degrees Academy for Women, Ayuda Maya, Elnura, Plant n Boom, Stepping Stone Liberia, Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-UgandaVrienden van Christopher en Vrouwen en Arbeidsmarkt zijn lid van Partin.  Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.