Leerzame samenwerking Edelweiss

Edelweiss is de codenaam die gegeven is aan de vijfde specifieke samenwerking tussen Partin en een vermogensfonds. Een samenwerking met succes. Na eerdere samenwerkingen met vermogensfondsen met de focus op Afrika of Azië werd dit keer gekozen voor projecten in Zuid- en Midden-Amerika. Vijf Partin-leden ontvingen een bijdrage van € 10.000 voor 5 initiatieven in Bolivia, Guatemala en Peru. Amigos de Potosí, Samay, Ayuda Maya, El Fuego en Mayaschool Guatemala hielpen elkaar bij de aanvragen. Een leerzaam proces. En dat samen leren belangrijk is, laten ook de projectvoorstellen zien: educatie is telkens onderdeel.

Milieueducatie
Amigo de Potosi start met de bouw van een duurzame schoolgroentekas voor de basisschool in Laja Tambo, Bolivia. Dit in combinatie met een scholingsproject over het kweken van gewassen en gezonde voeding.

Ook de activiteiten van Stichting Samay concentreren zich in Bolivia. Samay stimuleert agroforestry en zet in op milieueducatie. En net als Amigos de Potosí worden schooltuinen en -kassen aangelegd.

Voorlichting
Ayuda Maya kan met de middelen van Edelweiss de aanleg van een gesloten drinkwatersysteem in het dorpje Magdalena, Guatemala financieren. En ook hier neemt voorlichting en milieueducatie over gebruik van water, onderhoud van het watersysteem en hygiëne een belangrijke plaats in.

Bijles
El Fuego ondersteunt een onderwijsproject in Peru. Jongeren in een kindertehuis in Cusco krijgen bijles die gegeven wordt door partnerorganisatie Remar. Met de bijdrage van Edelweiss worden de kosten van het opzetten en inrichten van eigen locatie – waar de bijlessen plaats vinden – gefinancierd.

Opleiding
En tot slot zet Mayaschool Guatemala een trainingsprogramma op voor lokale vroedvrouwen. Colegio Maya Solola verzorgt deze trainingen die opleiden tot natuurgenezer, voedingsdeskundige en alternatief therapeut.

Foto: Kinderen in de schoolkas laten hun geoogste groente zien (Stichting Amigos de Potosí/Enrique Paz)

Informatie voor vermogensfondsen over samenwerking met Partin vindt u hier.