Little drops make the mighty ocean

Dutch Tanzania Foundation pleit voor het recht van kinderen om in een gezinssituatie op te groeien. En daarom wijst voorzitter Monique Derrez regelmatig op de nadelige gevolgen van weeshuizen en laat zien hoe dat anders kan. Zo benaderde Derrez Ruth Ruby en sprak over ‘Children First’. Hoe een boodschap zich verspreidt en hoe vele druppels een oceaan maken. Daar zijn kleine goede doelen groot in!

VEEL DRUPPELS SAMEN MAKEN EEN OCEAAN!

En een van die vele druppels zijn de ontmoetingen met de Keniaanse Ruth Ruby.

Een paar maanden geleden zag Monique Derrez, voorzitter van de Dutch Tanzania Foundation, een bericht van Ruth Ruby in een besloten Facebookgroep van mensen in Tanzania. Ruby was op zoek naar mensen die een van de weeshuizen in de regio Arusha (Tanzania) konden helpen omdat het weeshuis overstelpt was met kinderen. Ruth Ruby woont in Nairobi, Kenia maar Tanzania is haar tweede thuis. Nairobi ligt op zo’n twee uur rijden van Arusha.

Een van de activiteiten van de Dutch Tanzania Foundation is om mensen te benaderen om zo met hen te praten over de visie dat kinderen het recht hebben om in een gezin op te groeien, niet in een weeshuis. Tijdens het gesprek informeren we de toehoorder over het WAAROM, om vervolgens in te gaan op de HOE deze visie te realiseren.

Omdat Ruby vrijwilliger is in weeshuizen en deze ondersteunt, voelde Monique de drang om Ruth Ruby te informeren. Dus na het zien van het bericht van Ruth Ruby, nam Monique het initiatief haar een privébericht te sturen om zo meer over de situatie te weten te komen.

Ruby vertelde haar over de zorgwekkende situatie. Ze was meerdere keren in het weeshuis geweest, vond dat het weeshuis een noodinterventie nodig had en Ruth Ruby stond open voor alle hulp en advies. Monique bedankte haar allereerst voor het opkomen voor deze kwetsbare kinderen. Daarna vertelde ze Ruth Ruby dat ze de volgende dag Tanzania zou verlaten. Maar op afstand was ze bereid advies te geven als Ruth Ruby daar voor open stond. Ja, dat stond ze!

Monique adviseerde Ruth Ruby om met de eigenaar te praten om er achter te komen wat er speelt. Neemt hij zijn verantwoordelijkheid wel? Wat is het probleem? Vraag misschien naar de boekhouding van het weeshuis. Kijk hoeveel geld er binnenkwam en waar het aan wordt uitgegeven?” Monique adviseerde Ruth Ruby ook om contact op te nemen met de sociale dienst, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun kwetsbare kinderen en toezicht houden op de weeshuizen in hun regio. Ruby volgde dat advies op en begon aan de situatie te werken.

Om duidelijk te maken waarom kinderen in gezinnen thuishoren, gebruikt Monique als metafoor de vier pijlers van een huis. Zo legde ze dat ook uit aan Ruth Ruby.

  • Pijler 1: Weeshuizen behoren niet tot de originele Afrikaanse cultuur;
  • Pijler 2: Meer dan 60 jaar onderzoek heeft inmiddels de negatieve effecten van weeshuizen op kinderen aangetoond;
  • Pijler 3: In diverse internationale en nationale wetgeving en richtlijnen is vastgelegd dat kinderen het recht hebben om in een gezin op te groeien;
  • Pijler 4: Theologisch kader: in elke religie is het gezin/familie de hoeksteen van de samenleving.

Bij iedere pijler werd uitvoerig gesproken en Monique voorzag Ruth Ruby van meer uitgebreidere informatie over elke pijler.

Kennis is macht en alleen zo kun je mensen proberen te overtuigen het anders te gaan doen. Stoppen met het ondersteunen van weeshuizen om kinderen daar te houden, maar om doorgaan met het ondersteunen van het weeshuis als ze open staan voor de omslag van het institutionaliseren van kinderen naar opvang in liefdevolle, zorgzame, maar vooral veilige gezinnen.

Enkele weken geleden had Monique weer een ontmoeting met Ruth Ruby. Ze vond het geweldig om te horen dat Ruth nu ook pleit voor onze visie ‘Watoto Kwanza’, Swahili voor ‘Children First’. Vrij vertaald: “Het belang van het kind voorop.”

Ze begon een campagne door met verschillende weeshuizen te praten over de beste hulp die kan worden geboden om OVC (Orphaned and Vulnerable Children) te ondersteunen.

Daarna heeft Monique regelmatig contact met Ruth Ruby en zo groeit de beweging in Tanzania beetje bij beetje. Alleen zijn we sterk, samen sterker. En alleen samen kunnen we kinderen geven wat elk kind nodig heeft en verdient: een gezin.

Tekst: Dutch Tanzania Foundation (vertaling: Monique Derrez)
Foto: Monique Derrez

Monique Derrez is oprichter/voorzitter van Dutch Tanzania Foundation én initiatiefnemer van de pledge ‘Every Child A Family‘. Met de pledge verklaren de steunende particuliere initiatieven (PI) dat familie dé plek is voor een kind om op te groeien. Zij roepen andere ngo’s, bedrijven, kerken en scholen op te investeren in familiegerichte zorg. Opvang van kinderen in weeshuizen hoort daar niet bij. Al 35 PI en andere organisaties onderschreven deze belofte.

Voor meer informatie of vragen, mail naar info@dutchtanzaniafoundation.org.

 

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heeft u ook een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.