‘Migration: African Perspectives’ hoofdthema Afrikadag 2019

Op 13 april vindt de jaarlijkse Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam plaats. Gisteren werd het programma bekend gemaakt. Hoofdthema dit jaar is Migration: African Perspectives. Migratie en vooral het onderbelichtte Afrikaanse perspectief zal op vele manieren besproken worden.

Migratie
Ook nu nog riskeren dagelijks vele Afrikanen hun leven op zoek naar een nieuw leven in Europa. Migratiebeleid in Nederland en Europa focust zich op dit moment vooral op de aanpak van grondoorzaken van migratie in Afrikaanse landen, zoals armoede en werkloosheid. Hier wordt veel geld ingestoken. De mening van (potentiele) Afrikaanse migranten, wordt hierbij helaas vrijwel niet meegenomen. Hoe kijken zij aan tegen de Europese inzet op het verminderen van irreguliere migratie door te investeren in de aanpak van grondoorzaken? Hoe kan dat het beste gedaan worden? En waar en hoe zien zij hun toekomst nou eigenlijk voor zich?

Afrikadag
De Afrikadag geldt als hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Al meer dan 25 jaar wordt dit event georganiseerd, waar elk jaar zo’n 1500 bezoekers op af komen. De Afrikadag wordt georganiseerd door Forum of European Progessive Studies (FEPS) in samenwerking met de Foundation Max van der Stoel (FMS) en wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van het Europees Parlement.