Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

2021 is uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger. Om te vieren dat al die vrijwilligers met elkaar Nederland maken. Maar liefst 7 miljoen mensen steken in ieder geval één keer per jaar de handen uit de mouwen. Het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet, geopend op 2 december 2020 door koningin Máxima, is bedoeld om nog meer mensen te betrekken bij vrijwilligerswerk. Mensen maken Nederland is het motto.

Cijfers van het CBS zijn duidelijk; minder mensen zetten zich minder uren vrijwillig in voor de ander en de samenleving. En dat terwijl allerlei maatschappelijke problemen juist vragen om meer betrokkenheid, of het nou gaat om sport en bewegen, gezondheid, analfabetisme, zorg of bijvoorbeeld natuur. Nederland wordt gemaakt door iedereen die er woont. Door de miljoenen mensen voor wie andere mensen helpen de normaalste zaak van de wereld is en die graag vrijwilligerswerk doen.

Wereldwijd impact maken
En hoewel de campagne zich voornamelijk richt op impact in Nederland, dragen vrijwilligers en werelddoeners evengoed bij. Zoals koning Willem-Alexander in zijn laatste troonrede al aanstipte wordt internationale samenwerking essentieel geacht voor een veilig en welvarend Nederland. Kleine goede doelen werken daaraan mee. In 94% van deze particuliere initiatieven werkt iedereen vrijwillig (Sara Kinsbergen, 2017).

Meer informatie over de campagnes rondom het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet vind je hier.

Bron: NOV