Nederlandse donateurs geven het liefst aan kleine goede doelen

Nederlandse donateurs verkiezen kleine goede doelen boven grote organisaties. Dit blijkt uit een eerste analyse van de resultaten van de Donatietest van het CBF: 68% verkiest een klein doel boven een grootschalige organisatie. En van alle 3.000 respondenten geeft 40% aan een voorkeur voor goede doelen buiten Nederland te hebben. Van donateurs die een voorkeur hebben voor een internationaal goed doel, ziet bijna een derde van de respondenten het liefst dat dit geld in Afrika besteed wordt. Na Afrika (31%) staat Europa op de tweede plaats (20%) en Azië (15%) op nummer drie.

Voor alle respondenten staat gezondheid (24%) op nummer één, gevolgd door Internationale Hulp en Mensenrechten (21%), Dieren en Welzijn (beide 18%). Wanneer Nederlandse goede doelen waar men het liefst aan geeft vergeleken worden met internationale goede doelen zijn er kleine verschillen. In Nederland staat de sector Gezondheid met 31% bovenaan (versus 15% internationaal). Internationaal staat de sector Internationale Hulp en Mensenrechten met 48% hoog op het lijstje.

Donatietest
Meer dan 600 fondsenwervende organisaties in Nederland staan onder toezicht van het CBF. Om de donateur te helpen een keuze te maken, heeft het CBF in het najaar van 2019 de Donatietest ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen toont deze test de lijst van Erkende Goede Doelen die goed bij de voorkeuren van de respondent passen. De test is inmiddels ruim 3.000 keer ingevuld.

Bron: CBF