‘Niet alles zelf uitvinden, maar ook niet alles overnemen’

Zoals iedere keer treft oud en jong elkaar bij de bijeenkomst van het Platform Oeganda. Naast een stichting die al 40 jaar bestaat, was er ook een wereldburger die van plan was een stichting op te richten. Uitwisseling van ervaringen stond op 21 september dan ook weer voorop met als motto ‘niet alles zelf uitvinden, maar ook niet alles overnemen!’. Yvonne van Driel mocht op deze zonnige zaterdag aanschuiven en leerde wat angst met ons brein kan doen.

Een fusie, een audit…
Na de korte voorstelronde werd doorgegaan op de verdere ontwikkelingen van Stichting Mirembe. Zelf voert Mirembe geen projecten uit, maar lokale organisaties zijn eigenaar van de projecten. Samen met Stichting Tusaidiane Nederland zetten ze dat voort. Tusaidiane Uganda zal daarbij de rol van monitor overnemen. Ook werd een zogenaamd trust fund gecreëerd. Kortom de uitvoering en doorvoering is vrijwel geheel in handen van Oegandezen.

Ook de voorzitter van Mama and Me Uganda vertelde over de laatste ontwikkelingen van het dagopvangcentrum voor jonge kinderen. Tusiadiane had de organisatie van Mama en Me doorgelicht en kwam daarbij tot een aantal aangename en minder aangename verrassingen. Belangrijk blijkt dat de gemeenschap zich nu sterk maakt om het kinderdagopvangcentrum te behouden. Iemand merkte op dat het leek of de betrokkenen zich moesten realiseren dat ‘dit jullie project is, maar dat nog niet wisten’. En dat geeft precies het proces rondom Mama and Me weer.

Platform Uganda
Vorig jaar werd in dit platform al gesproken hoe mooi het zou zijn als in Oeganda zelf iets vergelijkbaars zou ontstaan. Daarover werd ook gesproken met Wilde Ganzen die met hun programma Change the Game verschillende lokale NGO al meerdere organisaties benaderden. Het team van NGO Forum nam de lokale Change the Game Academy over en zij reageerden op een oproep van Tusaidiane Uganda om een evaluatie-bijeenkomst te organiseren. De aanwezigen wisselden ervaringen uit met local fundraising en analyseerden samen waarom de ene opzet wel succes had en een andere veel minder. Een mooie start die vervolg verdiend.

8 uur overwerk
Stichting Chica deelde de bijzondere ervaring met ‘8 uur overwerk’. Dat is een concept waarbij verschillende mensen uitgenodigd worden om ‘over te werken’ om samen een bepaalde opdracht uit te voeren. Zo ontstond een nieuwe website en leverde het overwerk een nieuw bestuurslid op.

Ook bedrijven besluiten soms om over te werken voor een goed doel of een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke kwestie. Een mooie manier van samenwerken die vaak beter aansluit bij de inzet van jonge vrijwilligers, die zich nog zelden jarenlang aan een goed doel willen binden.

Angst
Tot slot gaf Jolanda Mathijsen een korte introductie over beeldvorming en angst. Zij schrijft een boek over haar eigen levenservaringen en haar ervaringen met Oeganda en wat dat met het brein doet. Uitgangspunt was de vraag: ‘Waar wij last van hebben bij Oegandese mensen als wij een project starten?’ Er volgt een lijst van hoe wij, wereldburgers, meer dan eens Oegandezen waarnemen, van zij mijden alles en voelen zich niet verantwoordelijk tot mensen tonen geen empathie. Maar als je bedenkt dat angsten onderliggende oorzaken kunnen zijn, dan komt onze waarneming in een ander daglicht. En dus de Oegandese samenleving. En dan kunnen we anders handelen.

Kortom ‘niet alles zelf uitvinden, maar ook niet alles overnemen’ is hier meer dan van toepassing.

 

Partin staat voor samenwerken. Organiseert u of bent u betrokken bij een landenplatform of een gemeentelijk overleg van PI in ontwikkelingssamenwerking, laat het ons weten (redactie@partin.nl). We komen graag kennismaken. Want samen doen we meer…