Noodhulp in Syrië: het gevoel niet vergeten te worden

Gevlucht voor de oorlog en nu getroffen door de zwaarste aardbeving sinds decennia. Dat overkwam de mensen op de grens tussen Syrië en Turkije. Het lot van deze mensen raakt ons allemaal. Stichting Humanitaire Hulp Syrië (SHHS) is een van de weinige organisaties die al vele jaren actief is in het getroffen gebied in Syrië. Ze kwamen direct in actie. Yvonne van Driel (Partin) sprak met Trui Bolscher, bestuurslid van SHHS. “Onze steun geeft ze het gevoel dat ze niet vergeten worden.”

“We dachten dat het niet erger kon, maar toch: ramp boven op een ramp die al veel te lang duurt.” Ik spreek met Trui Bolscher, bestuurslid van SHHS. Tien jaar geleden werd SHHS opgericht. Om in de provincies Aleppo en Idlib de bevolking en de vluchtelingen uit andere delen van Syrië te ondersteunen. “We gingen aan het werk in Aleppo en dachten dat het voor even was. Dat was niet zo.”

Er zijn maar weinig andere (hulp)organisaties actief in het gebied. Dat de partnerorganisatie New Start van SHHS al aanwezig was en direct kon aanpakken, is van groot belang voor de bewoners en vluchtelingen. “De twee gezondheidscentra, eentje in Al Bab en eentje net daarbuiten op het platteland, konden gelijk hulp bieden. We zijn nu bezig met tenten opzetten en we koken warme maaltijden.”

“Het zijn hectische tijden. Er is nu van alles te doen. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Gelukkig weet onze partnerorganisatie als geen ander wat noodhulp is.” Maar New Start kijkt ook verder. “Het team kwam vanochtend bijeen om verdere plannen te maken. Om zo nog beter aan te sluiten bij wat nodig is. Ze zijn daarover telkens in gesprek met de aardbevingsslachtoffers.”

Vergeet Syrië niet
Hoewel er nu ook meer aandacht komt voor de slachtoffers in Syrië, zien we in de media toch vooral beelden uit Turkije. Op het platteland zijn de gevolgen van de aardbeving minder zichtbaar. Er is nauwelijks hoogbouw. Toch zijn ook daar huizen beschadigd. “En de mensen hadden al niets.“ Dat New Start met steun van SHHS direct in actie kwam, betekent veel voor de mensen daar. “Het geeft ze het gevoel dat ze niet vergeten worden.”

Ik vraag wat nodig is. En of het sturen van goederen een goed idee is. Bolscher: “We sturen geen goederen op. Goederen over de grens krijgen is moeilijk en het transport duur. We kopen altijd lokaal in. En dat kan ook, want we werken er al zo lang. Met geld kunnen we veel meer. En op die manier steunen we de lokale middenstand. Die hebben het ook hard nodig.” En zo helpen ze elkaar.

De weerbaarheid van de mensen is bewonderingswaardig, vindt ook Bolscher. “Onbegrijpelijk hoe de mensen daar blijven doorgaan. Ook al hebben ze niks, ze helpen anderen. Als ze een dubbeltje hebben, weten ze het toch nog te delen.”

Vergeet Syrië niet. Geef jouw ‘dubbeltje’! Dat kan via de site van SHHS of via PIFworld. Daar kunnen jullie ook specifieke acties aanmaken.

SHHS is lid van Partin. Ook andere leden zijn acties gestart voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Zoals GAiN en Stichting Hand in Hand voor Syrië. Ook zij kunnen jullie steun gebruiken.

Tekst: Yvonne van Driel | PartinFoto's: SHHS | New Start

 

Hoewel kleinegoededoelen.nl geen crowdfundingsplatform is, besteedt Partin regelmatig aandacht aan bijzondere (noodhulp)acties. Want de kracht, de directe aanpak en de grote betrokkenheid van kleine goede doelen in de (getroffen) gebieden verdient aandacht.