Optimisme is aanstekelijk

Verslag Partindag 2018

‘Optimisten hebben de hele wereld.’ Met die woorden sloot Charles Groenhuijsen de tryout van zijn nieuwe voorstelling  met dezelfde titel af. En daarmee was de toon gezet voor deze zevende Partindag op 29 september in Hilversum. En optimisme blijkt aanstekelijk. Een korte impressie van deze dag.

Groenhuijsen hield de bijna 300 wereldburgers voor dat we wel denken dat het er beroerd voor staat in de wereld, maar dat als je beter kijkt er toch duidelijk vooruitgang te zien is. De feiten zijn er. Zo toonde Groenhuijsen een frontpage van de New York Times met de kop: ‘Number of people in extreme poverty fell bij 137,000 since yesterday’ waarbij hij opmerkte dat het een fakepagina was, maar dat de vermelde feiten wel klopten. En dat al 25 jaar elke dag! Hij sloot af met: ‘Brutalen hebben de halve wereld. Optimisten de hele wereld.’ En dat is een aanstekelijke gedachte.

Dat optimisme aanstekelijk is, bleek ook uit de opmerkingen van het jongerenpanel: ‘Natuurlijk ben ik een optimist. Anders zou ik niets doen.’ In dit panel namen een dertiger en 2 twintigers betrokken bij 3 verschillende PI plaats. Onder leiding van de dagvoorzitters Marc Broere en Andhika Rutten werd ingegaan op oude en (ver)nieuwe vormen van ontwikkelingssamenwerking. Later schoven ook Partin-voorzitter Lucy Engelen en Kees de Jong, de nieuwe directeur van Wilde Ganzen, aan. Geconcludeerd werd dat de betrokkenheid met de wereld en de eigen rol daarin steeds meer aandacht krijgt. Een mooie gedachte.

Na verschillende spannende en leerzame workshops werd To Tjoelker, hoofd DS/MO van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgenodigd om de OS-beleidsplannen toe te lichten. Zij sprak vol lof over PI, die volgens haar innovatief zijn en wederkerigheid hoog in hun vaandel hebben. Kortom PI zijn goed bezig en verdienen erkenning.

Voordat de winnaars van de verhalenwedstrijd bekend gemaakt werden, was het woord aan De Verhalenwerf. De Verhalenwerf bestaat uit drie wereldburgers met ieder hun eigen verhalen, die op een wonderbaarlijke wijze samenkomen. Zij lieten zien dat optimisten wereldburgers samenbrengt. En dat is natuurlijk geheel conform de Partindag-gedachte.

Wederom kon iedereen terugkijken op een bijzondere dag.

Foto: Learn! Foundation


Bekijk foto’s van de Partindag op partin.nl. Lees ook deze artikelen Wat kenmerkt PI? ‘Innovatief en wederkerig’ en Beste verhaal 2018 is Verkeerd verbonden die gaan over de Partindag