Particuliere initiatieven gaan verder dan alleen coronanoodhulp

De impact van de coronapandemie is wereldwijd voelbaar. De gevolgen komen extra hard aan bij mensen die een laag inkomen hebben of in armoede leven. En bij mensen die ziek of kwetsbaar zijn. Wilde Ganzen wil daarom met het Wilde Ganzen Coronafonds de effecten van het coronavirus beperken en ontving al meer dan 170 aanvragen van Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven (POI). Naast noodpakketten en voorlichting is er ook aandacht voor economische ontwikkeling en capaciteitsopbouw. Enkele voorbeelden.

Noodpakketten
In Oeganda kregen liefst 50 moeders en hun pasgeboren baby’tjes een ‘Mommaluv corona relief pakket’. Egoli Africa organiseerde deze actie, waarbij ook voorlichting wordt gegeven. Onder andere met de poster die Mama and Me Uganda maakte. En er zijn ruim 2000 mondkapjes gemaakt die beschikbaar worden gesteld aan onder andere ‘boda boda’ rijders en winkeliers.

Met de campagne ‘Een zaadje voor een daadje’ lukt het Kidscare Kenia zeshonderd zadenpakketten uit te delen, bestaande uit zaden voor mais en bonen, aangevuld met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden in samenwerking met de Keniaanse lokale overheid trainingen verzorgd om zo snel mogelijk een flinke oogst te krijgen.

Capaciteitsversterking
In Ghana krijgen 400 straatkinderen en hun families voedselpakketten en warme maaltijden. Maar ook is er ondersteuning voor starters. Zo beginnen vijf voormalige straatmeiden aan een opleiding om cateraar te worden. De uitdaging is om straks 150 warme, voedingsrijke maaltijden per dag te verzorgen voor de dakloze gemeenschap. En daar eindigt het niet want Adamfo Ghana vindt dat naast actie en bewustwording over de toekomst ook capaciteitsversterking belangrijk is en lanceerde een grootschalige lobby- en mediacampagne om de lokale autoriteiten aan te zetten tot actie en het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de coronacrisis voor de dakloze gemeenschap. Zo wordt de kracht van de lokale partner om voor zichzelf op te komen versterkt.

Bronnen: Wilde Ganzen, Partin
Foto: Egoli Africa