ResiRest: Samenwerken als succesformule

Januari is traditioneel de maand om vakanties te plannen. Tussen al die aanbieders en aanverwante reisorganisaties, springt ResiRest eruit. Partin-lid ResiRest faciliteert ontmoetingen tussen reizigers en lokale families wereldwijd rondom ‘eten’. Met meer dan 100 samenwerkingspartners, waaronder meerdere Partin-leden, is ResiRest een netwerkorganisatie pur sang. ‘Als je wereldwijd wilt opereren, dan heb je een ijzersterk netwerk nodig”, aldus oprichter van ResiRest Geert Kroos. “Je kunt elkaar versterken en daarmee meer impact maken dan je alleen had kunnen doen.”

Hoe werkt dat Geert, zo’n samenwerking opzetten?
“Ten eerste ga je op zoek naar een partner die jou kan aanvullen. En die jij ook iets kunt bieden. Beiden moeten openstaan voor contact en samenwerken hoog in het vaandel hebben staan. Nou zijn dat in de praktijk heel veel nonprofits hoor, maar de energie moet er op dat moment ook zijn. Mijn tip voor het zoeken van een samenwerking is dan ook: ga het persoonlijk aftasten. Neem de tijd om je bevlogenheid te delen en hoor wat de ander te bieden heeft.”

Tip: Op de Wilde Ganzen – Partindag kun je heel veel mensen spreken. Je krijgt al gauw een indruk van elkaar tijdens de workshops en gelukkig is de lunch lang genoeg voor een hapje en een praatje.

“Zit de eerste indruk wel snor, ga dan snel praktisch aan de slag. Want we zijn wel aanpakkers allemaal, en een samenwerking bouw je naar mijn ervaring het beste op in de praktijk. Afspraken maken, en monitoren, kan daarbij helpen om het scherp te houden. En veel persoonlijk contact houden. ResiRest gaat over persoonlijke ontmoetingen en dat pakken we dus ook persoonlijk aan. Het is een ‘way of life’ die een ‘way of work’ is geworden.”

Is dat dan niet lastig?
“Oja, samenwerken is ook lastig. Soms moet je over hobbels heen, of loopt het niet. Dat is allemaal mogelijk. Of in de praktijk lopen de doelen of werkwijze te ver uiteen en stopt zelfs de samenwerking. Maar vaak is het de moeite waard. Bedenk dat als je het werk alleen zou doen, het ook niet allemaal vanzelf zou gaan. Benut vooral elkaars goede punten en dan kun je over de verschillen vaak wel heenstappen.”

Wat levert het op?
“Het rekensommetje 1+1=3 zegt je waarschijnlijk al genoeg. Meer opbrengst! Om ResiRest als voorbeeld te nemen, we willen zoveel mogelijk social impact maken. We hebben daarvoor wereldwijd lokale kennis nodig, uitmondend in een betrouwbaar netwerk aan lokale families. Zonder de contacten met lokale nonprofits, zouden we dit niet kunnen doen. Nonprofits dezelfde insteek: mensgericht en ontwikkelingsgericht. Wij kunnen wat bieden hierin, samen zetten we dat op.

Zo werken we bijvoorbeeld samen met de Partin-lid 4Gambia Foundation in Gambia. Zij hebben ons geholpen met het ontwikkelen van een betrouwbaar netwerk aan mensen. Lokale coördinatoren en lokale families waar reizigers thuis te gast zullen zijn voor een lunch of diner. Deze samenwerking loopt al jaren. We hebben ook samen veel aan PR kunnen doen. Dit is ook TUI opgevallen. En hiermee wordt de sneeuwbal groter. Want TUI gaat nu ons gezamenlijke “product” aanbieden aan haar klanten. En de impact stijgt door.”

Over ResiRest
Een ontmoeting tussen reizigers en lokale families faciliteren, dat doet ResiRest wereldwijd. Waarbij gezamenlijk eten de kapstok is voor een persoonlijk gesprek. Voor reizigers een uniek kijkje in de keuken van de lokale cultuur. Voor de lokale families een manier om mee te doen in de maatschappij, waarbij ze financieel profiteren van het toerisme. Meer weten over ResiRest? Kijk op resirest.com of volg ResiRest op LinkedIn, Facebook of Instagram.

Bent u Partin-lid en wilt u meer weten over samenwerkingsmogelijkheden: mail naar info@resirest.com. ResiRest zoekt nu partners in o.a. Mexico, Costa Rica, Argentinië en Chili.