Schoonheid en complexiteit van de wereld en de mensen die er wonen

Tijdens een reis naar het platteland van Oeganda vond Berend een grot met prehistorische tekeningen. Hij voelde de geesten van voorouders om zich heen. En toen de dorpelingen begon te zingen, kreeg hij kippenvel op zijn armen. Hoewel Berend van der Weide het een beetje vreemd vond om over zichzelf in de derde persoon te praten, maakt dat het extra bijzonder. Want bijzonder is dit waargebeurde verhaal zeker. Een herinnering met diepte.

Berend reisde naar het platteland van Oeganda, in de buurt van Soroti. Op zoek naar avontuur en een beter begrip van de lokale cultuur. Terwijl hij het platteland verkende, stuitte hij op een grot die verborgen was in de heuvels.

In de grot vond Berend tot zijn verbazing een reeks prehistorische tekeningen die op de muren waren geëtst. De afbeeldingen toonden jachttaferelen, tribale rituelen en andere aspecten van het dagelijks leven van duizenden jaren geleden.

Terwijl Berend naar de tekeningen staarde, kreeg hij een gevoel van ontzag en verwondering. Het was alsof de geesten van de voorouders die deze werken hadden gemaakt nog in de grot aanwezig waren.

Plots verscheen er een dorpeling bij de ingang van de grot, die Berend wenkte naar buiten te komen. Toen hij het zonlicht in stapte, hoorde hij in de verte het geluid van gezang. De dorpeling leidde Berend naar een nabijgelegen open plek waar een groep plaatselijke bewoners zich had verzameld. Ze zongen en dansten, hun stemmen rezen en daalden in een betoverend ritme.

Terwijl Berend toekeek, voelde hij een diepe verbondenheid met de muziek en met de mensen om hem heen. Het kippenvel op zijn armen getuigde van de kracht van het moment. Het was alsof het zingen iets ouds en diepgaands had aangeboord, een kracht die al millennia in de regio aanwezig was.

Vanaf die dag droeg Berend de herinnering aan de grot en de zingende dorpelingen met zich mee, een herinnering aan de schoonheid en complexiteit van de wereld en de mensen die er wonen.

 

Dit verhaal verscheen eerder op LinkedIn.
Tekst/foto’s: Berend van der Weide

Over de auteur
Berend van der Weide is oprichter van Stichting Transport4transport. Momenteel is hij adviserend bestuurslid. Op de Partindag 2022 was hij spreker bij het debat Shift the Power is fantasties. Digitalisering ook

Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s. Wereldwijd.

 

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heb jij ook een mooi verslag of blog van jouw verblijf in een projectland of werkbezoek aan jouw partnerorganisatie en wil je dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.