Speeddaten? Verrassend!

Speeddaten en kleine goede doelen lijken geen raakvlakken te hebben. Toch blogt Yvonne van Driel er over. Zij was bij de eerste bijeenkomst van particuliere initiatieven (PI) en goede doelen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Daar had ze twee petten op: een met opschrift Partin, de ander met het logo van Mama and Me Uganda, waarvan zij bestuurslid is.

Yvonne van Driel | Partin

Speeddaten. Dat ik dat ooit nog zou doen. Ik had het zelf niet kunnen bedenken. Maar deze week beleefde ik mijn primeur. En het beviel prima. Het verraste me zelfs. En nee, ik heb niet de prins of prinses op het witte paard ontmoet. Wel veel interessante bestuurders van PI. Grenzeloos actieve mensen die vertelden over hun successen en leermomenten. En dat alles in 4 minuten.

Elkaar leren kennen. Daar draaide het om. De avond was georganiseerd door 2 gemeentelijke platforms* voor particuliere initiatieven. En die 2 organisaties gaan samen verder. Feit is namelijk dat beide gemeentes met nog 3 andere opgingen in één gemeente. Sinds 1 januari is dat de gemeente Land van Cuijk. Tijd dus voor ontmoeting.

Gelukkig liet corona het toe om samen te komen in De Weijer. PI uit vrijwel alle kernen van het Land van Cuijk namen plaats achter de tafeltjes. Twaalf tafeltjes als ik goed geteld heb. Zo opgesteld dat ik elke 8 minuten een andere gesprekspartner tegenover me had. Speeddaten is eigenlijk een soort stoelendans.

En speedy ging het. Het eindsignaal onderbrak menig enthousiaste verteller midden in een zin. Het eindsignaal was trouwens een happening an sich. Het schelklinkende fluitje ging door merg en been. Onverbiddelijk en streng. Maar speeddaten zou speeddaten niet zijn als de tijd niet in de gaten gehouden wordt.

De opdracht was simpel. Vertel kort over je project en deel je grootste succes en je grootste leermoment. Van alles kwam voorbij. Van gebouwde scholen en aangelegde moestuinen tot geslaagde ondernemers. En dakloze gehandicapte mensen een thuis geven is ook een succesverhaal. Of dat de lokale overheid je projecten erkent. Om trots op te zijn. Ook kwam de coronapandemie voorbij. Daardoor waren projectteams nog meer op zichzelf aangewezen. Dat maakte ze sterker en leidde tot nieuwe ideeën.

Ook PI leren daarvan. “We moeten vooral niet denken dat we het beter weten. Zij weten zelf hoe en wat.” Maar dat dat soms moeilijk loslaten is, werd ook herkend. “Het is goed om niet overal met je neus bovenop te zitten.” We groeien daarvan. Vooral als we de dialoog aangaan. Kortom: het maakt de relatie volwassener.

Van die acht minuten tussen elke stoelendans kreeg ik natuurlijk ook 4 minuten spreektijd. Ik was best bang dat mijn verhaal door de herhaling zou afvlakken. Dat mijn enthousiasme zou verminderen. Maar de reacties van de gesprekspartner verrasten me telkens. Ieder op zijn of haar manier gaf een bijzondere feedback. Ik voelde verbondenheid. En zelfs de allerlaatste ronde vertelde ik over Mama and Me Uganda alsof het de eerste keer was. Het verveelde niet. En ook hun verhalen bleven me boeien.

Land van Cuijk is qua oppervlakte de grootste gemeente in Noord-Brabant, maar reikt veel verder dan dat. Dat bewezen de vele initiatieven en projecten die ik leerde kennen. De nieuwe gemeente kan er trots op zijn.

Na de vele nieuwe en enkele bekende gezichten, klonk voor de laatste keer het schelle fluitje. Ik had nog wel door willen gaan. Speeddaten is een mooie methode om in korte tijd te ontmoeten, veel te leren én te delen. Inspirerend en zinvol. En verrassend!

Fluitend ging ik naar huis.

 

* OSSA en SOB

Foto: Mama and Me Uganda

 

Ben jij net terug van een werkbezoek? Hield je een blog bij of maakte je een verslag met bijzondere verhalen? Deel ze met ons. En met al onze bezoekers. Schrijf naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.