‘The African Solarbox’ levert stroom aan Zambiaanse klinieken

Zonne-energie maakt ’t verschil. En in Afrika ontbreekt het zelden aan zonlicht. Met dat gegeven werkt Our Energy Foundation (OEF). De directeur van deze stichting, Henk Meulink, ontwikkelde ‘The African Solarbox’. Dit systeem gaat stroom leveren aan meer dan 20 kleine ziekenhuizen  in Zambia. In deze afgelegen gebieden zijn de meeste klinieken niet op het elektriciteitsnet aangesloten. 

Het eerste project van Stichting OEF was in Oeganda. Dat was in 2013. Inmiddels worden er per jaar 20 duurzame energie projecten gerealiseerd op basis van zonne-energie in Oeganda, Tanzania, Kenia en Zambia. Niet alleen wordt enerige opgewekt, ook wordt gekeken waar bespaard kan worden. Zo worden LED lampen geplaatst, zonnepanelen geïnstalleerd en accu’s geplaatst voor het opslaan van overtollige energie. En in Zambia draaien binnenkort meer dan 20 klinieken op een zonnestroomsysteem.

Foto: RTV Oost

Dat systeem heet ‘The African Solarbox’ en bestaat uit zes zonnepanelen en acht accu’s. Samen leveren ze maximaal 10 kilowattuur aan elektriciteit per dag.

Ingeklapt meet het systeem 80 x 120 centimeter en het weegt bijna 1.000 kilo. Eenmaal op locatie worden de poten eraan gezet, daarna hoeven eigenlijk alleen nog de zonnepanelen te worden uitgeklapt tot een dakje. Drie aan iedere kant. En dan kan de stekker erin.

En dan levert het systeem genoeg voor verlichting, een koelkast met medicijnen en eventueel nog wat kleinere apparatuur. Overdag leveren de zonnepanelen direct energie en ondertussen laadt de accu op, zodat er voldoende stroom is om de nacht door te komen.

Lees het artikel op RTV Oost en bekijk het korte demonstratiefilmpje over The African Solarbox

 

Bron(nen):  NOSRTV Oost
Foto: Henk Meulink | OEF

Our Energy Foundation is lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s. Wereldwijd.