Twee derde Nederlanders vindt ontwikkelingssamenwerking belangrijk

Cordaid maakte deze week, waarin de Tweede Kamer in debat gaat over de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in 2020, de resultaten bekend van een opinieonderzoek over het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in de Nederlandse samenleving. Daaruit blijkt onder andere dat twee derde van de Nederlanders belang hecht aan ontwikkelingssamenwerking.

Cordaid maakt zich samen met andere ontwikkelingsorganisaties hard voor het herstel van de 0,7-norm. De huidige 0,53% is het laagste percentage sinds 1973. Een reden daarvoor is dat er weinig draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking zou zijn. Een bewering die nauwelijks onderzocht wordt. Maar nu blijkt dus uit het onderzoek van Cordaid dat er wel degelijk een brede steun in de samenleving voor ontwikkelingssamenwerking is.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 37% van de Nederlanders vindt dat er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking moet gaan. Daarbij vinden Nederlanders gezondheidszorg, voedselzekerheid en landbouw en onderwijs de belangrijkste thema binnen ontwikkelingssamenwerking.

Bron: Cordaid (lees daar het gehele rapport)