Van cursist tot ondernemer, van succesvol batik-ontwerper tot docent

We kennen allemaal het verhaal van de krantenjongen die het schopte tot mediamagnaat. En zo zijn er meer voorbeelden. Minstens zo spectaculair. Zoals Nandani. Nandani woont in Wellawaya, Sri Lanka en volgde een opleiding in batik-ontwerp, kreeg haar diploma en startte haar eigen bedrijf. Maar dat is nog niet alles. Ontdek hoe een cursus het leven van Nandani volledig veranderde. En dat met een klein beetje steun van Arthacharya, Sampath Foundation en de community.

Nandani had geen enkele kennis van batikken. Toen ze op zoek was naar manieren om een inkomen te vergaren, hoorde ze tijdens een bijeenkomst op het Community College over de verschillende cursussen. Ze besloot zich in te schrijven en koos voor ‘Batik Ontwerpen’. In 2022 was ze een diploma rijker.

De opleiding bood haar de mogelijkheid om verschillende aspecten van het batik-ontwerp te leren. Batikken is een manier om een geweven stof met verf en was van een decoratie te voorzien. Het woord batikken komt uit het Javaans en betekent ‘veel puntjes’.

Nandani leerde ontwerpen en tekenen, het toevoegen van kleuren en het gebruik van batikwas. Ook leerde ze nieuwe trends in batik-ontwerpen. Zoals Java Batik. Tijdens en na de training kon ze haar kennis verbreden en haar techniek verbeteren door te leren van andere ervaren professionals.

Populaire batik-ontwerpen
Al tijdens de opleiding werkte Nandani als naaister met batik. Vanuit haar huis. En dat bleek een gouden greep. De populariteit van haar ontwerpen groeide met de dag.

De stap naar een eigen atelier werd toen snel gemaakt. Aan huis begon ze een batik-winkel. Ze past de batik-techniek toe op verschillende soorten ontwerpen waaronder sari’s, shirts en jurken. Ze bouwde een flinke klantenkring op. De vraag naar haar producten is nu zo groot dat ze moeite heeft om aan de vraag te voldoen.

Nandani wil groeien. Haar wens is om één of twee mensen in dienst te nemen. De hoge personeelskosten zijn daarbij niet de enige uitdaging. Ook de prijzen van batik-kleurstoffen en stoffen zijn hoog. Toch is ze vast beraden.

Kennis doorgeven
En alsof dat nog niet alles is, vragen mensen haar om les te geven in het ontwerpen van batik. Ze geeft al lessen in batikken aan kinderen. En sinds 2023 geeft ze als trainer les aan het Community College in Wellawaya. Op deze manier draagt zij haar steentje bij. En dat is precies de basis van het Community College: voor elkaar, door elkaar.

Nandani koestert een droom. Ze hoopt dat het Community College in de toekomst meer getalenteerde en succesvolle deelnemers voortbrengt. En zij laat zien dat het kan.

 

Lees het gehele verhaal ‘Van Batik opleiding tot succesvol eigen bedrijf‘. 

Bron/foto’s: Sampath Foundation (bewerkt door Yvonne van Driel | Partin)

 

Sampath Foundation is lid van Partin. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heb jij ook een mooi verslag of blog van jouw verblijf in een projectland of werkbezoek aan jouw partnerorganisatie en wil je dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.