Van de leg geraakt kippenproject winnaar ‘Geslaagde Mislukking’

Kippen die stiekem werden doorverkocht. Een opleiding die daardoor niet door kon gaan. En studenten die uiteindelijk allemaal succesvol aan de slag gingen als landbouwer. Kortom, een project dat helemaal van de leg ging werd de grote winnaar van de wedstrijd ‘De geslaagde mislukking’. De hoofdprijs van € 10.000 werd tijdens de Wilde Ganzen-Partindag op 9 oktober uitgereikt aan de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea (ISEE).

Tweede prijs ging naar SMART Centre Foundation en de gedeelde derde plaats werd uitgereikt aan Kiran Fonds en Ray of Light Foundation. De wedstrijd werd georganiseerd door Wilde Ganzen.

Leren van mislukkingen
‘Projecten lukken nooit voor 100%, sommigen zijn een faliekante mislukking,’ concludeert ISEE op haar site. ‘Vanaf 2000 ondersteunde Yeka Lalisa Horticulture Cooperative (YLHC) een aantal boeren bij het opzetten van een coöperatie. Een coöperatie kan gezamenlijk goedkoper inkopen en duurder verkopen. Leren samenwerken is een langdurig proces en de ISEE besloot aan dit kippenproject mee te helpen. Uiteindelijk bleek dat de boeren het liefst zelfstandig doorgingen en geld uit het buitenland was een mooi meevallertje. Voor ISEE was dat juist een tegenvaller en zo kwam een eind aan de samenwerking. Maar daar leerden we leerden van.’ En uiteindelijk werd het een succesvol landbouwproject.

SMART Centre Foundation had grootse plannen in Nicaragua. Er zouden jaarlijks 400 watermolens gebouwd worden voor boeren in Nicaragua. Na vier jaar stonden er zeventien molens, want de boeren hadden geen geld voor deze dure molens, het ontbrak aan technici om reparaties uit te voeren en materialen moesten uit het buitenland komen. Wijzer geworden door deze mislukking stapte de organisatie over op touwpompen. Dat werkte wel!

Bron: ISEE | Wilde Ganzen

 

SMART Centre Foundation en Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea zijn leden van Partin.