Een metselaar in Ghana
Alfred en ik hadden elkaar voor de eerste keer ontmoet op de camping de Joxhorst in Twente, waar ik met de handleiding van Paul Akkerman probeerde een Calebash rainwater harvesting tank te bouwen. Paul Akkerman heeft ferro cement tanks ontwikkeld, speciaal voor landen waar mensen niet zomaar over schoon drinkwater beschikken, waar het soms regent en waar de regens dan ook weer plotseling ophouden. Er zijn in Afrika al duizenden van die tanks gebouwd, vooral omdat ze heel goed kunnen concurreren met de dure Chinese plastic tanks. Het water blijft goed, en de tank is repareerbaar. Daar komt nog bij dat de de Calebash tanks door de mensen in de landen zelf kan worden gebouwd – al wat je nodig hebt is cement, zand, ijzerdraad en een stukje kippengaas.
En een kraantje natuurlijk.
Alfred, die oorspronkelijk afkomstig is uit Ghana, wilde heel graag de tanks introduceren in het arme gebied waar hij vandaan komt en waar de vrouwen soms kilometers moeten lopen om een emmertje water te halen. Maar wij wilden ook lokale jongeren opleiden, zodat die zelfstandig een Calebash tanks kunnen bouwen.
Ik durf wel hardop te zeggen dat beide doelen zijn verwezenlijkt.
We hebben in totaal tien metselaars opgeleid die zelfstandig zo’n watertank kunnen bouwen. We hebben op verschillende plekken in het land deze tanks gebouwd, in totaal acht stuks, als voorbeeld voor de mensen: twee bij scholen en de overige bij gezinnen naast hun huis.
Het is gebleken dat in de gezinnen in de stedelijke gebieden van Kumasi de tank volledig kan bekostigen. In het landbouwgebied van Droman heeft men niet de financiële middelen om alles zelf te betalen. Daarom hebben we besloten dat men daar een minimale bijdrage moet leveren van 50% en dat wij zullen gaan werven voor de overige 50%.
Na een maand, toen wij weer terugkeerden naar Nederland, konden wij met een zeer tevreden gevoel de mensen en de nieuw opgeleide metselaren achterlaten. We hebben Alfed zijn zus Avia (zij is woonachtig in Ghana) gevraagd om een lijst bij te houden waarin zij de tanks die er verder gemaakt gaan worden te registreren. En dit wilde zij graag doen.
Elke tank heeft (krijgt) een nummer. Door middel van deze registratie houden we een overzicht van wie, waar en wanneer er een tank gebouwd. En wij houden contact met de metselaren aldaar. Nu al blijkt dat de metselaren verder gaan met bouwen.
Ik vind dit geweldig!! Ik heb nu echt de smaak te pakken en ga graa door met het opleiden van collega’s in Afrikaanse landen!
Eerhard Mensink.
Lees ook: http://degevuldewaterkruik.nl/actueel/het-verhaal-van-een-samenwerking