Een steek verder

“Ik was nooit naar school geweest en toen ik op Trainingscentrum Caleb begon kende ik helemaal niets; ik kon niet lezen, niet schrijven en ook verder had ik niets praktisch geleerd. Nu kan ik lezen en schrijven en ik heb leren naaien. Dat betekent echt heel veel voor mij.”

Mijn naam is Maria Abdu*. Ik ben geboren in Niger. Voor zover ik begrepen heb is Niger één van de armste en minst ontwikkelde landen van de wereld. Vroeger ging ik alleen naar de koranschool, niet naar een gewone school. Ik kon, net als al mijn vriendinnen, niet lezen en schrijven. De bedoeling was dat ik voor mijn 15e al zou trouwen.

In 2009 veranderde mijn leven drastisch. Ik hoorde van ‘Centre de Formation Caleb’. Dit trainingscentrum is door een zendelingenechtpaar, Blaise en Jeannette Gaïtou , opgezet om kansarme jongeren in Niger een kans te geven een eigen bestaan op te bouwen. Ik had me aangemeld voor de naaiopleiding. En ik werd aangenomen!!

Ik kwam in een klas met 23 meiden, sommigen waren al weduwe. We leerden hoe je moet naaien, breien en borduren. Wat ik misschien nog wel fijner vond: ik leerde lezen en schrijven. Weet je hoe fijn het is dat ik nu zelf briefjes en sms’jes kan sturen! Bovendien heb ik een beetje boekhouden geleerd, zodat ik nu mijn eigen bedrijfje kan beginnen.
Jammer dat aan het eind van de opleiding een heel stel van mijn vriendinnen waren afgehaakt. Sommigen moesten trouwen en anderen konden het gewoon niet volhouden. Er bleven 16 studenten over.
We hebben in 2012 examen gedaan. Ik was verbaasd dat er zoveel mensen uit het dorp naar de diploma-uitreiking kwamen kijken.
We kregen van het trainingscentrum een naaimachine als beginkapitaal. Ik ben daar zo blij mee, want inmiddels heb ik van naaien mijn beroep gemaakt. Ik verdien mijn eigen geld en kan bovendien ook voor mijn familie zorgen. En ik heb van mijn klasgenoten gehoord dat 12 van hen ook van naaien hun werk hebben gemaakt.

Af en toe ga ik nog langs bij Centre Caleb. Om te helpen bij de lessen, of om nog iets te vragen aan de lerares. Ze zijn een nieuwe opleiding gestart, nu met 50 studenten.  Blaise en Jeannette zijn van plan om meer opleidingen te beginnen, zoals timmeren en werken met de computer. Ik moet mijn buurjongen nog maar eens een tip geven…